GLAVNI HAAŠKI TUŽITELJ

BRAMMERTZ O UHIĆENJIMA U ORAŠJU: ‘Hrvatska Vlada ometa pravosudnu suradnju’

Na tvrdnje da uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju predstavljaju selektivnu pravdu, tužiteljstvo Haaškog suda odgovara da “taj i druge događaje ne vidi tako”.

Kazao je to u razgovoru za sarajevsko Oslobođenje glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz dodavši da, po njegovom viđenju stvari, Tužiteljstvo BiH “podiže optužnice bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtve ili počinitelja i na osnovu jačine dokaza”.

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO BiH: ‘Uhićene u Orašju se ne sumnjiči za zajednički zločinački pothvat’

“U zločinima nema selektivne pravde”

“Ako samo pogledate optužnice koje su podignute ove godine, teško je tu vidjeti selektivnu pravdu – tu su, između ostalih mjesta, predmeti za zločine u Stocu, Milićima i Konjicu. Kao i uvijek, tužiteljstvo Tribunala ohrabruje sve političare i vladine dužnosnike da se ponašaju odgovorno kada javno govore o istragama i krivičnim gonjenjima koji su u tijeku. Neovisnost tužitelja i pravosuđa mora se poštivati i štititi. Čak i kada im to nije namjera, javni komentari dužnosnika o pravosudnim pitanjima koja su u tijeku mogu odavati dojam neprimjerenog političkog utjecaja”, kazao je Brammertz.

Dodao je da će tužiteljstvo kojem je na čelu “pratiti i izvijestiti o daljnjem razvoju događaja u ovom slučaju”, kao što čini i kada su u pitanju sva druga značajna krivična gonjenja u regiji.

PLENKOVIĆ: Nitko nije znao za uhićenja u BiH, moguće je da ih bude još

Zabrinuti zbog odluka Zagreba

Brammertz se osvrnuo i na odluku hrvatske Vlade da obveže svoje pravosudne institucije da ne surađuju s onima u BiH.

“Tužiteljstvo Tribunala je ranije ove godine Vladi Republike Hrvatske i Vijeću sigurnosti UN-a izrazilo zabrinutost zato što su hrvatske vlasti dobile uputstvo da ne pružaju pravosudnu suradnju u vezi s određenim predmetima ratnih zločina. Nije upitno da ta politika ometa regionalnu suradnju i tražili smo od hrvatske Vlade da je preispita”, kazao je Brammertz.

Pogleda li se, kaže on, regionalna suradnja u vezi s predmetima ratnih zločina između zemalja bivše SFRJ, onda je očito da u njoj nema jednakih standarda.

SOA BRUTALNO IZNAPADANA: Pljušte optužbe zbog uhićenja u Orašju, hoće li netko odgovarati?

Nesuradnja je nezamisliva

“Kada sam radio kao tužitelj u Belgiji, bilo je nezamislivo da neki kolega iz EU zbog politike svoje vlade bude spriječen da surađuje sa mnom. Istu poruku sam uputio kada sam sa svojim srpskim sugovornicima prošloga tjedna u Beogradu razgovarao o predmetu Novaka Đukića. Jasno je da postoji veliki prostor za poboljšanje regionalne suradnje u vezi s predmetima ratnih zločina, tako da ta suradnja dostigne evropske standarde. Mi ćemo u tužiteljstvu Tribunala i dalje raditi s kolegama i njihovim vladama kako bi se postigao daljnji napredak”, poručio je Brammertz.

MINISTAR BRANITELJA: Inzistiramo da se puste pripadnici HVO-a uhićeni u Orašju

 

Povratak na Net.hr