Prošli mjesec, vlada je najavila Johnsonov plan da posjeti Indiju zbog ubrzavanja trgovinskih pregovora, s obzirom na to da je Britanija u potrazi za novim bilateralnim sporazumima nakon napuštanja Europske unije

Britanski premijer Boris Johnson u utorak je otkazao planirani put Indiji kasnije ovaj mjesec, rekavši da je razlog nadzor nad razvojem pandemije koronavirusa u njegovoj zemlji.

"Premijer je jutros razgovarao s indijskim premijerom Modijem, kako bi izrazio žaljenje što neće moći posjetiti Indiju kasnije ovaj mjesec kao što je planirano", rekla je glasnogovornica Downing Streeta.

"Uslijed sinoćnjeg proglašenja nacionalne karantene, i brzine kojom se novi soj koronavirusa širi, premijer je rekao da mu je važno ostati u Velikoj Britaniji kako bi se mogao posvetiti odgovoru na virus kod kuće."

Porast broja zaraženih u Britaniji

Prošli mjesec, vlada je najavila Johnsonov plan da posjeti Indiju zbog ubrzavanja trgovinskih pregovora, s obzirom na to da je Britanija u potrazi za novim bilateralnim sporazumima nakon napuštanja Europske unije. No, kriza u Britaniji se pogoršala porastom broja zaraženih i hospitalizacija, koji su potaknuti širenjem zaraznijeg soja virusa. Johnson je u ponedjeljak najavio novu nacionalnu karantenu.

"Premijer je rekao da se nada da će moći posjetiti Indiju u prvoj polovici 2021. godine te uoči G7 samita koji će se održati u Britaniji i na kojem bi se indijski premijer Modi trebao pojaviti kao gost", rekla je glasnogovornica.

Treća karantena

Britanija je u utorak ušla u svoju treću karantenu, dok je građanima naređeno da ostanu kod kuće, a vlada ih je pozvala na posljednji napor na nacionalnoj razini da se suzbije širenje virusa prije masovnog cijepljenja.

Britanija je jedna od zemalja koje su najpogođenije covidom-19, s drugom najvišom stopom smrtnosti u Europi.

Johnson je kasno u ponedjeljak rekao da se vrlo zarazan novi soj koronavirusa koji je najprije identificiran u Britaniji širi toliko brzo da postoji rizik da Nacionalna zdravstvena služba (NHS) bude pretrpana kroz 21 dan.

Sitauciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.