Play ponuda

'ONI SU OPORTUNISTI' / Bivši Putinov suradnik otkrio: Ruski vojni zapovjednici gube strpljenje i sve bi moglo eskalirati zbog jednog razloga

Image
Foto: Shutterstock

Prigožin je svojom retorikom u potpunosti diskreditirao režim u očima pripadnika vojske, tvrdi Galyamov.

31.1.2023.
22:26
Shutterstock
Play ponuda

Vojni udar moguć je u Rusiji jer predsjednik Vladimir Putin počinje izgledati poput "drugorazrednog diktatora", poručio je njegov bivši suradnik Abbas Glyamov u kolumni za rusku medijsku kuću Mozhem Obyasnit. Dodao je kako su ruski vojni generali sve više frustrirani jer njihove trupe nastavljaju trpjeti poraze na ukrajinskoj fronti.

Glyamov je politički savjetnik i bivši pisac Putinovih govora. Od 2010. ne radi za Putina, a od 2018. živi u egzilu u Izraelu.

"Važno je shvatiti da velika većina zapovjednika u vojsci autoritarne nacije nisu nepokolebljivi pristaše vlasti, već obični oportunisti", napisao je Glyamov u kolumni, prenosi The Daily Beast.

"Kako se u zemlji i vojsci gomilaju problemi koje vlasti ne mogu riješiti, Putin se u očima ljudi sve više pretvara iz velikog stratega u običnog, drugorazrednog diktatora", naveo je, piše Insider.

Image
PAKLENI CILJ KREMLJA /

Cijeli svijet strepi od idućeg Putinovog poteza, a sad je jasno i zašto: 'Znamo što Rusi rade, ovo je njihov plan'

Image
PAKLENI CILJ KREMLJA /

Cijeli svijet strepi od idućeg Putinovog poteza, a sad je jasno i zašto: 'Znamo što Rusi rade, ovo je njihov plan'

Zapovjednici će se boriti na strani onoga za koga se čini da će najvjerojatnije pobijediti, predvidio je.

Glyamov također tvrdi da problemi na bojnom polju stvaraju podjele među ruskim vojnim vodstvom, posebno s osnivačem Wagner grupe Jevgenijem Prigožinom, čije se trupe bore zajedno s ruskom vojskom u Ukrajini.

"Prigožin je svojom retorikom u potpunosti diskreditirao režim u očima pripadnika vojske, a sve više jača i bijes na vlasti jer su dopustile kriminalcu da gazi po njima", rekao je Galjamov.

"Što se rat duže razvlači, to je jasnija njegova besmislenost", dodao je.

Odbijaju boriti se u ratu

Nedavna izvješća s bojišnice pokazuju da se neki vojnici odbijaju boriti u ratu, a u nekim ekstremnijim slučajevima čak i ubijaju vlastite zapovjednike.

Ukrajinski dužnosnici tvrdili su ovog tjedna da se više od 6.500 ruskih vojnika pokušalo predati putem telefonske linije "Želim živjeti" koju su uspostavili u rujnu, izvijestio je The Guardian.

Unatoč tome, čini se da je Putinov stisak moći i dalje čvrst, rekli su bivši zapadni diplomati i vladini dužnosnici za Reuters u listopadu. Nedavna izvješća također pokazuju da je ruski predsjednik u ratu na duge staze, te da se sprema za novu ofenzivu na proljeće.

Glyamov je radio u Putinovom timu za pisanje govora od 2000. do 2001., a potom od 2008. do 2010. godine. Od početka Putinove invazije prošle godine, Galyamov je redovito komentirao ratno stanje i rusku politiku općenito. Prošlog je mjeseca bivši pisac govora rekao da Putin vjerojatno već ima plan za bijeg u slučaju da izgubi rat u Ukrajini, pozivajući se na neimenovane izvore.

Play ponuda
Play ponuda