BILI SU 'KORONA FREE' ČAK 253 DANA - DO JUČER; Cijela nacija je ljuta na jednu osobu: / 'Nije prijavio kontakte, bio je posvuda, platit će!'

Novi slučaj zaraze koronom predstavlja težak udarac za Tajvan koji je od početka pandemije zabilježio samo 770 slučajeva zaraze koronavirusom te sedam smrtnih slučajeva

22.12.2020.
14:15
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon puna 253 dana koronavirus vratio se na Tajvan gdje jednako toliko dana nije zabilježen slučaj lokalne transmisije. Zbog toga je Tajvan glasio kao ogledni primjer uspješne borbe protiv pandemije, no u ponedjeljak Tajvan bilježi prvi Covid slučaj nakon 12. travnja.

Kako javlja The Guardian, krivac je pilot s Novog Zelanda koji je izazvao gnjev državnih čelnika te građana koji su poludjeli zbog novonastale situacije. Vrlo lako je moguće da epidemiolozi do zaraženog pilota ne bi došli da nisu naišli na Covid pozitivnu ženu koja im je priznala da je bila u kontaktu s njim.

Zaraženi nesavjesni pilot morat će platiti 9.300 eura

Tajvanski ministar zdravstva, Chen Shih-chung, iznimno je ljut te je izjavio da je pilot zatajio sve aktivnosti i kontakte što smatra veoma bezobzirnim.

"Obilazio je trgovačke centre, dućane, družio se s više osoba...", rekao je. Ministar je najavio vrtoglavu kaznu za nesavjesnog pilota i to u iznosu od oko 9.300 eura.

Razmislit će o strožim mjerama za pilote

Novi slučaj zaraze koronom predstavlja težak udarac za Tajvan koji je od početka pandemije zabilježio samo 770 slučajeva zaraze koronavirusom te sedam smrtnih slučajeva. Ti smrtni slučajevi zbili su se u ožujku. Već na samom početku epidemije, ova zemlja od 24 milijuna stanovnika, zatvorila je granice i usvojila oštre epidemiološke mjere.

Kada su u pitanju novi slučajevi koronavirusa, Tajvan ih je od travnja zabilježio tek nekoliko i to među povratnicima u zemlju i migrantima koji su odmah po dolasku prepraženi u karantenu. Izašli su tek nakon dvotjedne izolacije. Međutim, piloti koji rade za domaće kompanije moraju proći karantenu od trajanju samo tri dana po dolasku u zemlju.

Ovaj novi slučaj korone koju je proširio pilot potaknuo je raspravu o tome je li trodnevna karantena dovoljna za pilote i je li potrebno postrožiti pravila, piše Guardian.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali