UOČI OBLJETNICE 11. RUJNA / Biden pozvao Amerikance na nacionalno jedinstvo: 'To nam je najveća snaga'

Bidenov poziv na jedinstvo dolazi u vrijeme političkih podjela oko pandemije covid-19, cjepiva, prava glasa i prava na pobačaj, koji su 'uzavreli' diljem zemlje

11.9.2021.
8:17
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u petak na nacionalno jedinstvo uoči obilježavanja 20. obljetnice terorističkih napada 11. rujna u SAD-u, nazivajući to i najvećom snagom Amerike u suočavanju s nedaćama.

Biden je u video zapisu u Bijeloj kući (objavljenoj i na twitteru) odao počast sjećanjima na poginule u napadima i tisuće ozlijeđenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su riskirali ili dali živote tijekom spasilačkih misija i dugog puta do oporavka.

'To ne znači da moramo vjerovati u istu stvar'

Spomenuo je i da su "mračnije sile ljudske prirode - strah i ljutnju, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vjernim sljedbenicima miroljubive religije" narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

"Po meni, to je središnja lekcija 11. rujna, da je, kada smo najugroženiji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bitci za dušu Amerike, jedinstvo naša najveća snaga", rekao je Biden, dodajući i da "jedinstvo ne znači da moramo vjerovati u istu stvar. Moramo imati temeljno poštovanje i vjeru jedni u druge, i u ovu naciju".

Posjetit će sva tri mjesta terorističkih napada

Bijela kuća objavila je video uoči 20. obljetnice 11. rujna te da će Biden posjetiti sva tri mjesta koja su tog datuma 2001. napadnuta. U subotu će tako on i prva dama Jill Biden posjetiti New York, gdje su dva zrakoplova uništila Svjetski trgovački centar i ubila 2.753 ljudi, zatim Pentagon u Arlingtonu u Virginiji, gdje se srušio treći zrakoplov, i Shanksville u Pennsylvaniji, gdje su putnici srušili četvrti zrakoplov za koji se vjeruje da je krenuo prema američkom Kapitolu ili Bijeloj kući.

Bidenov poziv na jedinstvo dolazi u vrijeme političkih podjela oko pandemije covid-19, cjepiva, prava glasa i prava na pobačaj, koji su 'uzavreli' diljem zemlje. Zločini iz mržnje prema Arapima-Amerikancima, Muslimanima i drugima koji se smatraju Arapima ili Muslimanima porasli su nakon napada 11. rujna 2001., a iako su posljednjih godina utihnuli, te 'brojke' se nikada nisu vratile na razinu prije napada, pokazuju podaci FBI-a .

U novije vrijeme u SAD-u se bilježi i porast antisemitske i protuazijske diskriminacije i zločina iz mržnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali