BIDEN POTPISAO PONIŠTENJE TRUMPOVE USELJENIČKE POLITIKE: / 'Imali smo kaos, okrutnost i zbrku. Sada želimo humani proces'

Biden se obvezuje razvijati strategiju kojom će se boriti protiv nezakonite migracije na južnim granicama Sjedinjenih Država

3.2.2021.
9:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u utorak izvršne uredbe kojima poništava useljeničku politiku svog prethodnika Donalda Trumpa.

"Ne stvaram novi zakon, uklanjam lošu politiku", rekao je Biden novinarima. "Amerika je sigurnija, snažnija, naprednija kada imamo pošten, uređen, humani useljenički sustav".

Riječ je o izvršnim uredbama koje se bave regionalnom migracijom, legalnom imigracijom i spajanjem obitelji.

Jednom od uredaba, Bidenova administracija obvezuje se osnovati radnu skupinu zaduženu za spajanje obitelji koje je prethodna vlada razdvojila.

Trumpova administracija razdvojila je najmanje 5.500 djece od njihovih roditelja pošto ih je uhitila kada su ilegalno ušli na teritorij Sjedinjenih Država.

U utorak je u glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla novinarima da će revizija procijeniti štetu koju je počinila prethodna politika.

'To se neće dogoditi preko noći'

"Želimo uspostaviti useljenički proces koji je human, moralan, koji razmatra zahtjeve izbjeglica, zahtjeve ljudi koji ulaze u ovu zemlju na način da se prema njima postupa kao prema ljudskim bićima", rekla je Psaki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Za to će trebati neko vrijeme. To se neće dogoditi preko noći", priznala je.

Biden se obvezuje razvijati strategiju kojom će se boriti protiv nezakonite migracije na južnim granicama Sjedinjenih Država.

Biden traži preispitivanje pravila u Trumpovoj eri koja su siromašnijim imigrantima otežavala ostvarivanje trajnog boravka u Sjedinjenim Državama.

Također, potpisanom izvršnom uredbom određuje se revizija Protokola zaštite migranata (MPP), kontroverznog programa koji je 65.000 tražitelja azila vratio natrag u Meksiko da ondje čekaju ročišta na američkim sudovima o njihovim zahtjevima za azil. Većina ih se vratila u svoje matične zemlje, ali neki su ostali u improviziranom kampu blizu meksičke granice.

"Politika Trumpove administracije na granici izazvala je kaos, okrutnost i zbrku. Te politike umanjile su sigurnost naših zajednica, kažnjavale tražitelje azila koji bježe od nasilja, destabilizirale su sigurnost diljem zapadne polutke", navodi se u priopćenju iz Bijele kuće.

Potpisivanju uredbe prisustvovali su potpredsjednica Kamala Harris te novoimenovani ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas, prvi Hispanoamerikanac na čelu tog resora. Upravo će Mayorkas biti zadužen za nadzor migracijske politike Sjedinjenih Država.

Tužbe konzervativaca

No Biden se u provedbi suočava s logističkim izazovima i otporom republikanaca, navode stručnjaci za migrantske politike.

Tužbe konzervativnih skupina mogle bi usporiti Bidenovu agendu. Savezni sudac prošli tjedan je privremeno blokirao jedan od prvih njegovih migrantskih poteza - stodnevnu pauzu na brojne deportacije, nakon što je Teksas, predvođen republikancima, zatražio zabranu tog poteza.

Trump je 2016. pobijedio na izborima, a glavna tema u izbornoj kampanji bila mu je sigurnost granica. Ako Biden ne uspije spriječiti nagli porast ilegalne imigracije na američko-meksičkoj granici, mogao bi dati poticaj republikancima na izborima za Kongres 2022., rekla je Sarah Pierce, politička analitičarka s Instituta za migracijsku politiku u Washingtonu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali