Play ponuda

Kaos na Kosovu / Bačen suzavac, čuju se rafali, Vučić potpisao naredbu: Vojska stavljena na najviši nivo borbene pripravnosti

Image
Foto: Milos Tesic/Pixsell /Screenshot Kosovo online

U Zvečanu se odvija prava drama

26.5.2023.
14:59
Milos Tesic/Pixsell /Screenshot Kosovo online
Play ponuda

U Zvečanu je zabilježen sukob između građana i kosovske policije, a čuli su se i pucnjevi, izvijestio je dopisnik RTS-a. Prema informacijama RTS-a, policijsko vozilo je zapaljeno, a bačene su i šok-bombe. Sirene za uzbunu, inače, zazvonile u petak oko 11 sati u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Image
'Shizofrena situacija' /

Milanović: 'Priznali smo Kosovo među prvima, ne zato da provociramo Srbiju, već zato što je to realnost'

Image
'Shizofrena situacija' /

Milanović: 'Priznali smo Kosovo među prvima, ne zato da provociramo Srbiju, već zato što je to realnost'

Zbog svega toga, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naredbu vojsci da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu, izjavio je ministar obrane Miloš Vučević, prenosi N1 Srbija.

"Naređeno je hitno kretanje prema administrativnoj liniji s Kosovom", izjavio je Vučević uključujući se uživo na televiziji Pink iz centra Beograda.

Upozorio je da događaji na sjeveru Kosova, gdje prištinske vlasti preuzimaju zgrade lokalnih samouprava, nisu igra, već predstavljaju prijetnju sigurnosti svih u regiji.

"Vojska će potpuno izvršiti naredbu predsjednika Vučića i braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njenih građana. Jasno je da se provodi teror protiv srpske zajednice na Kosovu", zaključio je Vučević.

Ispred zgrade općine Zvečan okupili su se građani koji, kako je javila reporterka Kontakt plus radija, svojim tijelima blokiraju ulaz. Prema informacijama RTS-a, među okupljenima su zaposlenici tih institucija.

Nastava je prekinuta na fakultetima i u školama u Kosovskoj Mitrovici, a RTS izvještava da su postavljene barikade na putevima u Leposaviću, te da se pojavila blindirana vozila u tom području.

Ispred zgrade općine, veliki broj pripadnika policije raspoređen je u pancirkama i kacigama, pokušavajući pristupiti građanima kako bi razgovarali s njima i pomiču ih s mjesta ispred zgrade, no građani to odbijaju.

Play ponuda
Play ponuda