TROŠE IH MILIJUNI / Ove tablete sadrže jednu od najeksplozivnijih kemikalija na svijetu! A mogu i povećati rizik od raka...

Vladini dužnosnici upozorili su da tvar, koju neki smatraju najeksplozivnijom kemikalijom na svijetu, može povećati rizik od raka

17.6.2021.
15:10
Shutterstock

Šefovi zdravstvenih organizacija danas su se opozvali na desetak serija tableta za krvni tlak jer je utvrđeno da sadrže jednu od najeksplozivnijih kemikalija na svijetu.

Ljekarne koje su skladištile zahvaćene lijekove, koji sadrže irbesartan i losartan, povučene su zbog nečistoće koja uzrokuje rak. Neke od tableta, koje uzimaju milijuni Britanaca, na tržištu su već dvije godine, javlja Daily Mail.

Najeksplozivnija kemikalija na svijetu

Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode, koja nadzire sigurnost lijekova koji se koriste u Britaniji, rekla je da su pogođene serije sadržavale azido-tetrazol.

Vladini dužnosnici upozorili su da tvar, koju neki smatraju najeksplozivnijom kemikalijom na svijetu, može povećati rizik od raka.

No, nema dokaza da je bilo koja tableta eksplodirala. Također, navode da se taj potez odnosio samo na ljekarne i veletrgovce koji skladište 31 seriju dobavljača od Bristol Laboratories Limited, Brown & Burk UK Limited i Teva UK Limited.

Napravljena u labaratoriju prije 10 godina

Britancima, koji uzimaju rizične tablete, rečeno je da ne prestanu naglo s terapijom jer iznenadni prekid liječenja može biti rizičan.

"Sigurnost pacijenta naš je slogan. Kao mjere predostrožnosti opozivamo serije određenih sastojaka koji sadrže sartan dok nastavljamo istragu. Važno je da zdravstveni radnici provjere zalihe i vrate ove serije", rekla je izvršna direktorica MHRA-a, dr. June Raine.

Gostujući u BBC-jevoj radioemisiji, kemijska stručnjakinja, Dr. Ljiljana Fruk, rekla je: "Dakle, najeksplozivnija kemikalija napravljena je 2011. godine u laboratoriju. Nikad nije izašla iz laboratorija, napravljena je u posebnoj komori i zove se azidotetrazol. To je molekula koja u svojoj strukturi ima 14 dušika, a zbog tih ograničenih dušikovih veza vrlo je eksplozivna."

Pogledajte novi komentar tjedna Net.hr-a:

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen