TESTIRANJE KOJE SU SVI OSJETILI / Američka mornarica detonirala 20 tona eksploziva: Uzrokovala potres magnitude 3,9 stupnjeva!

Simulirajući borbene uvjete na moru, američka je mornarica prouzročila potres magnitude 3,9 stupnjeva

21.6.2021.
20:28
Profimedia

Američka ratna mornarica je u blizini svog nosača zrakoplova klase Gerald R. Ford detonirala nešto manje od 20 tona eksploziva. Učinili su to kako bi vidjeli može li brod izdržati borbene uvjete. Sve je rezultiralo time da je brod preživio, a Američka geološka služba registrirala je tu eksploziju kao potres magnitude 3,9 stupnjeva, piše ABC News

Iz mornarice je ubrzo stiglo i priopćenje u kojem tvrde da je testiranje izvedeno u skladu sa svim ekološkim propisima te navode da su koristili pravi eksploziv kako bi simulirali prave borbene uvjete i vidjeli izdržljivost broda. Nakon testiranja, brod se vraća u bazu kako bi prošao ciklus modernizacije te redovitog održavanja i popravaka.

Inače, prema pisanjima portala Popular Mechanics USS Gerald Ford otprilike je istih gabarita kao i nosači aviona prethodne klase Nimitz; dakle 333 metra dužine, 76 metara visine te 100.000 tona istisnine. No, potrebno mu je gotovo 1000 ljudi manje u posadi i na održavanju vojnih zrakoplova. Na brod može stati najviše 75 zrakoplova i helikoptera, a najčešće se koriste F/A-18 E/F Super Hornets i F-35C te MH-60R i MH-60S Seahawk helikopteri, uz dodatne letjelice posebne namjene.

Pogon mu osiguravaju dva nuklearna reaktora snage od ukupno 600 megavata. Zna se da će putovanja broda biti ograničena jedino eventualnim nedostatkom zaliha, a njegova maksimalna brzina je strogo čuvana tajna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen