VUČIĆ NAKON NEREDA U CETINJU / 'Srbija nikad nije imala namjeru nekoga pokoravati niti će netko drugi uspjeti pokoriti Srbiju'

Vučić je izjavio da Srbi u Crnoj Gori 'samo traže pravo na slobodu vjeroispovijesti, na jezik i pismo, kao što u Republici Srpskoj traže samo poštovanje Daytona, a ne otcjepljenje'

5.9.2021.
16:15
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da su događaji u Crnoj Gori nastavak ideologija po kojima treba ugasiti Srpsku Pravoslavnu Crkvu (SPC) u toj zemlji.

"Njihov politički plan u Crnoj Gori je bio da Mitropoliju crnogorsko-primorsku odvoje od SPC-a, da je proglase u početku pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i da se time vremenom Srbi asimiliraju, nestanu i da postoji jasna dvotrećinska i tročetvrtinska većina crnogorskog pravoslavnog naroda", rekao je Vučić za TV Prva.

'Traže pravo na slobodu vjeroispovijesti, jezik i pismo'

On je izjavio da Srbi u Crnoj Gori "samo traže pravo na slobodu vjeroispovijesti, na jezik i pismo, kao što u Republici Srpskoj traže samo poštovanje Daytona, a ne otcjepljenje".

Komentirajući navode crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića o velikosrpskim aspiracijama prema toj zemlji, Vučić je rekao da Srbija nema nikakve aspiracije prema Crnoj Gori s kojom želi najbliže i najbolje moguće odnose.

'Nismo nikada imali namjeru nekoga pokoravati'

"Nemamo i nismo nikada imali namjeru da mi nekoga pokoravamo. I da odgovorim gospodinu Đukanoviću - ni ti, ni bilo ko drugi nećete uspjeti pokoriti Srbiju i nećete je više pokoravati kao što ste činili prethodnih 30 godina", rekao je Vučić.

Dodao je da se iz Crne Gore vladalo Srbijom "na sve moguće načine, preko kriminala, preko policijskih dužnosnika, političkih dužnosnika, dužnosnika u obavještajnim strukturama", ali da su ti ljudi "koji su radili protiv Srbije najvećim dijelom počišćeni".

"Ja vam sad kažem, mi nećemo upravljati Crnom Gorom, hoćemo bratske i prijateljske odnose ali vam jamčim, dok sam živ, neću vam dati da Srbiju pokorite onako kako ste je pokoravali... Vi znate što to znači i što trebate poduzeti", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali