STROŽE KONTROLE GRANICA: / Slovenija i Austrija Hrvatsku planiraju ostaviti "izvan zidina"

Image
Foto: AFP, JOE KLAMAR
16.1.2016.
15:03
AFP, JOE KLAMAR
Play logo

"Konkretniji pregovori o suradnji njemačke, austrijske i slovenske policije na jačanju kontrole migrantskog vala vođeni su u srijedu u Šentilju na razini ravnatelja slovenske i austrijske policije, ali političke odluke triju vlada još nema", rekao je za STA Karl-Heinz Grundboeck, iz službe za odnose s javnošću austrijskog ministarstva unutarnjih poslova, dodavši da zato ne može govoriti o pojedinostima ni koliko će policajaca čuvati slovensku schengensku granicu.

Slovenski mediji u četvrtak su, pozvavši se na neslužbene informacije ljudi bliskih vladi slovenskog premijera Mire Cerara, pisali o navodnom "planu B", kojim Slovenija na svojoj granici namjerava zaustaviti migrantski val ako se ne nađe zajedničko rješenje na razini EU-a, a navodno bi u slučaju potrebe i velikog migrantskog priljeva koji se ne bi mogao kontrolirati bila spremna postaviti bodljikavu žicu na svih 670 kilometara kopnene granice s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, Hrvatska bi mogla ostati s druge strane schengenskog prostora, što bi nas moglo izolirati i prouzročiti veće ekonomske štete.

AUSTRIJSKI KANCELAR O IZBJEGLICAMA: "Mora se prijeći na plan B"

Image
AUSTRIJSKI KANCELAR O IZBJEGLICAMA: /

"Mora se prijeći na plan B"

Image
AUSTRIJSKI KANCELAR O IZBJEGLICAMA: /

"Mora se prijeći na plan B"

Žica, vojska i strože kontrole

Na razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel slovenski premijer Miro Cerar predstavio je prijedlog za pojačan nadzor nezakonitih prelazaka granica na balkanskoj izbjegličkoj ruti. Taj isti prijedlog uskoro bi se trebao predstaviti i drugim europskim kolegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cerar smatra da u slučaju nerješavanja tog problema idućih tjedana i mjeseci Europi prijeti teška kriza, koja može donijeti nove zidove između europskih dražava, a posljedično i raspad EU-a. Slovenski je premijer nakon sastanka izvijestio da se s kancelarkom Merkel suglasio da Europa mora i dalje tragati za zajedničkim rješenjem izbjegličkog problema na njegovu izvoru, u Siriji, Libiji i drugdje, uz bolju zaštitu vanjskih granica EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijski Kronen Zeitung piše o detaljima Cerarova projekta, kojim s Austrijom i Njemačkom želi ograničiti dolazak izbjeglica u EU, a projekt se temelji na uspostavljanju strogog graničnog nadzora na slovensko-hrvatskoj granici, koji bi zajedno provodili slovenski, njemački i austrijski policajci.

Austrijski list se poziva na neslužbene informacije i prenosi plan prema kojem bi austrijska vlada trebala donijeti odluke kojima će zaoštriti svoju politiku prema migrantima uvođenjem strožeg graničnog nadzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, riječ je o zaustavljanju nezakonitih prelazaka austrijske granice i vraćanju ekonomskih migranata.

"Čekaonica" na granici sa Slovenijom

Prema novom sustavu nadzora, migranti bi se prije puštanja u Austriju podvrgnuli strožim provjerama, a uskoro bi njemački i austrijski policajci trebali stići u pomoć slovenskim kolegama na granicu s Hrvatskom, o čemu je, kako piše austrijski list, već postignut načelan dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija navodno planira i opsežno korištenje vojske kako bi se uspostavila bolja kontrola zelene granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački Spiegel piše da Austrija sa Slovenijom i Hrvatskom dogovara posredovanje austrijskih policajaca na slovenskoj ili hrvatskoj granici, s ciljem zaustavljanja onih migranata, na granici Hrvatske ili Slovenije, koji bi pokušali prijeći granicu bez dokumenata ili s krivotvorenim dokumentima.

U svim tim zemljama pojačava se antiimigrantsko raspoloženje i postoji pritisak konzervativnih stranaka da se postavi gornja granica broja izbjeglice koje zemlje mogu primiti prije nego što zatvore granicu.

Play logo

U slučaju prekoračenja tog broja spominje se mogućnost stvaranja posebnih zona za migrante, svojevrsnih čekaonica na granici sa Slovenijom. Ako se uspostavi sustav zajedničke kontrole Njemačke, Austrije i Slovenije, izvan njega će ostati Hrvatska, što se može smatrati svojevrsnim kažnjavanjem jer u proteklom razdoblju nismo slušali pozive iz EU-a da odvajamo ekonomske emigrante od izbjeglica i popisujemo izbjeglice u skladu sa schengenskim pravilima, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo