Muškarci koji vole rajčice imaju manje izgleda za moždani udar, pokazalo je finsko istraživanje po kojem su tijekom desetak godina muškarci s relativno visokim razinama antioksidansa likopena imali 55 posto manje izgleda za moždani udar.
Likopen je tvar koja daje crvenu boju povrću poput rajčica, paprika i lubenica. Za većinu ljudi rajčice su daleko najvažniji izvor likopena u prehrani.
Rezultati istraživanja koje je obuhvatilo oko tisuću muškaraca starih između 46 i 55 godina objavljeni su u časopisu Neurology.
"Likopen je snažni antioksidans", kazao je voditelj istraživanja Jouni Karppi s istočnofinskog sveučilišta u Kuopiju, što znači da pomaže zaštiti stanica u organizmu od oštećenja koja mogu voditi u bolest.
Laboratorijska istraživanja pokazuju i da bi likopen mogao igrati ulogu u borbi protiv infekcije i začepljenja krvnih žila i da bi u tome mogao biti uspješniji od drugih antioksidansa.
No, znanstvenici upozoravaju da istraživanje nije pokazalo da same rajčice smanjuju rizik od moždanog udara i kažu da i drugi faktori kod muškaraca s visokim razinam likopena mogu igrati ulogu.
Karpi ističe da ovo istraživanje potvrđuje da je u prehranu potrebno unositi mnogo voća i povrća.