KANAĐANI, ŠTO KAŽETE? / Ratni i nogometni mitovi idu ruku pod ruku. Razvalili smo srpsku vojsku pa ćemo u nedjelju i kanadsku

Doduše, bilo bi najbolje da za svaki slučaj u taj rat s Kanadom ministar Fuchs opet mobilizira svoju čuvenu đačku diviziju. Pa da i u nedjelju moraju doći u školu i navijati za Hrvatsku.

25.11.2022.
22:53
VOYO logo

Netko kaže da nogometu nije mjesto u školi. A u 90 minuta tj. u ta dva školska sata djeca evo nauče i matematiku i financije i fiziku i pravo i vjeronauk. Ali i povijest. A predavanje iz povijesti valjalo bi početi s izjavom selektora kanadske reprezentacije uoči nedjeljne utakmice s Hrvatskom.

"Idemo razje*** Hrvatsku. Vrlo jednostavno", rekao je John Herman, izbornik kanadske nogometne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjava je izazvala dosta zgražanja ali zapravo je nitko nije shvatio ozbiljno, Kanađane ionako doživljavamo kao majstore karlinga a ne nogometa. Međutim Kanađani su stvarno uvjereni i nabrijani da će nas razjebati jer su uvjereni da su nas već jednom razjebali. I to u mnogo ozbiljnijoj igri. U ratu.

"U rujnu 1993. dobro opremljena hrvatska vojska, u namjeri da etnički očisti područje od srpskog stanovništva, pomaknula je UN-ovu granicu prekida vatre. Tada je UN pozvao pukovnika Calvina i kanadske trupe da se uključe i izguraju Hrvate. To je rezultiralo bitkom za koju mnogi nisu čuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati su započeli napad s velikim artiljerijskim bombardiranjem. Cijeli naš sektor postrojbe je bio pod otvorenom vatrom. U prva 24 sata ispaljeno je 525 granata", rekao je Jim Calvin, kanadski zapovjednik Operacije Medački džep.

Iz ove priče kanadskog pukovnika potpuno neobjašnjivo u Kanadi je nastala ratna legenda o nekakvoj velikoj bitki između Kanadskih pripadnika Unprofora i Hrvatske vojske u Medačkom džepu 1993 godine. Prema njihovoj Wikipediji, medijima i svim drugim izvorima u tom sukobu Kanađani su ubili ili ranili čak 27 hrvatskih vojnika, dok je s njihove strane ranjeno tek četvero. U kanadskim udžbenicima kaže se kako je to najveća bitka Kanadske vojske od korejskog rata i nećete vjerovati o tome kanadska djeca uče u školi. Možda isto dok gledaju utakmice kanadske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim o toj slavnoj kanadskoj bitci u kojoj su razj**ali Hrvatsku vojsku ne postoji niti jedan službeni ni kanadski ni hrvatski ni UN-ov izvještaj. Ali je zato skoro pola kanadskog bataljuna zbog te izmišljene bitke dobilo neko odlikovanje.

Međutim istina je zapravo još gora od te kanadske laži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema hrvatskim izvorima i presudama za ratni zločin Hrvatska vojska u operaciji Medački džep ubila je 50 srpskih vojnika i 27 srpskih civila. Koje su Kanađani trebali štititi. Ali valjda nisu stigli dok su vodili svoju mitsku bitku s Hrvatima. U kojoj su “ubili i ranili 27 hrvatskih vojnika”. Dakle točno onoliko koliko je nađeno ubijenih srpskih civila.

Znam da tema nije baš zgodna za ovu svečarsku nogometnu atmosferu ali samo želim reći kako i ratni mitovi i nogometni mitovi idu ruku pod ruku. I očito ih jednako vole njegovati i male i velike zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanada je inače druga najveća zemlja na svijetu. Ali očito joj za dokazivanje treba ta “bitka” s Hrvatima.

I očito da na prvu pravu bitku s Hrvatima u nedjelju dolaze jako nabrijani. Jer nogomet je samo nastavak rata drugim sredstvima. Pa kad je već tako da se onda i mi malo nabrijemo uz Fifin promotivni film o Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A, Kanađani, što sad kažete, tko će koga razj**ati? Razvalili smo srpsku vojsku pa ćemo u nedjelju i vašu.

Doduše, bilo bi najbolje da za svaki slučaj u taj rat s Kanadom ministar Fuchs opet mobilizira svoju čuvenu đačku diviziju. Pa da i u nedjelju moraju doći u školu i navijati za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa da onda vidimo tko je koga ubio. U pojam.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo