vječna tradicija / Sezona kolinja u punom jeku: Slavonci se pridržavaju pravila EU

Tradicija nije nestala iz slavonskih seoskih dvorišta. Iako su uvjeti postali nešto humaniji, kolinje se provodi baš kao nekada. U Slavoniji i Baranji ostala je i navika da sezona započne baš 29. studenog.

29.11.2014.
18:57
VOYO logo

Baranjsko jutro idealno je za kolinje, a i datum je prigodan - kao nekada na Dan bivše Republike.

Sezona kolinja je počela. Iako se strahovalo, tradicija nije nestala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina je novost da životinja ne smije patiti, no u Slavoniji i Baranji to se već odavno zna pa nije zabilježena niti jedna prijava.

''Ovdje se već dugi niz godina neke stare metode uopće ne koriste'', rekao nam je direktor Veterinarske stanice Osijek Dražen Zuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svinje omamljujemo pištoljem, normalno, poslije im se pušta krv i poslije čišćenje, šurenje, sve je ovdje,dakle u dvorištu, kako tradicija nalaže'', kaže Zdenko Jumić iz Grabovca.

Kolinje je prilika da se kućanstva opskrbe domaćom hranom, a kako je dio ovog mesa i za zadrugu osječkih branitelja, bit će i nagrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vidi se po ovim svježim proizvodima da su to domaće svinje, način na koji mi obrađujemo meso već treću godinu odnosi zlatnu medalju za kvalitetu u kobasicama'', kaže Vladimir Flatscher iz Braniteljske zadruge Donjeg Grada.

A među delicijama su i jedinstveni čvarci iz Baranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesa će u svakom slučaju biti za cijelu godinu, i to u šniclama, slanini, kobasicama i šunki.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo