Baranjsko jutro idealno je za kolinje, a i datum je prigodan - kao nekada na Dan bivše Republike.
Sezona kolinja je počela. Iako se strahovalo, tradicija nije nestala.
Jedina je novost da životinja ne smije patiti, no u Slavoniji i Baranji to se već odavno zna pa nije zabilježena niti jedna prijava.
''Ovdje se već dugi niz godina neke stare metode uopće ne koriste'', rekao nam je direktor Veterinarske stanice Osijek Dražen Zuković.
''Svinje omamljujemo pištoljem, normalno, poslije im se pušta krv i poslije čišćenje, šurenje, sve je ovdje,dakle u dvorištu, kako tradicija nalaže'', kaže Zdenko Jumić iz Grabovca.
Kolinje je prilika da se kućanstva opskrbe domaćom hranom, a kako je dio ovog mesa i za zadrugu osječkih branitelja, bit će i nagrada.
''Vidi se po ovim svježim proizvodima da su to domaće svinje, način na koji mi obrađujemo meso već treću godinu odnosi zlatnu medalju za kvalitetu u kobasicama'', kaže Vladimir Flatscher iz Braniteljske zadruge Donjeg Grada.
A među delicijama su i jedinstveni čvarci iz Baranje.
Mesa će u svakom slučaju biti za cijelu godinu, i to u šniclama, slanini, kobasicama i šunki.