1. Počnite s pripremom većeg lonca sa čvrstim poklopcem;
2. Izmjerite rižu i vodu (ili jušni temeljac) u skladu s receptom (uobičajeno je pravilo da se za određenu količinu riže koristi dupla količina tekućine). U loncu pomiješajte rižu, vodu i začine i zagrijavajte do vrenja na temperaturi srednje jačine;
3. Odmah smanjite vatru na najnižu temperaturu i pokrijte lonac poklopcem. Kuhajte prema prijedlogu u receptu. Bijela riža zahtijeva 15-20 minuta, a smeđa 30-40 minuta;
4. Za vrijeme kuhanja ne miješajte rižu, niti podižite poklopac (osim ukoliko radite rižoto). Miješanjem zrna postaju ljepliva i grumenasta, a podizanjem poklopca oslobađa se para i vlaga koje su važne pir kuhanju riže;
5. Budući da vrijeme kuhanja varira ovisno o vrsti i starosti riže, pred kraj kuhanja možete provjeriti je li riža dovoljno kuhana;
6. Kada je riža mekana i sva tekužina apsorbirana, uklonite lonac s vatre i promiješajte. Ostavite da odstoji poklopljena još pet do deset minuta prije serviranja.
U šest koraka do savršeno kuhane riže