Savršena riža

U šest koraka do savršeno kuhane riže

30.6.2000.
23:53
VOYO logo


1. Počnite s pripremom većeg lonca sa čvrstim poklopcem;
2. Izmjerite rižu i vodu (ili jušni temeljac) u skladu s receptom (uobičajeno je pravilo da se za određenu količinu riže koristi dupla količina tekućine). U loncu pomiješajte rižu, vodu i začine i zagrijavajte do vrenja na temperaturi srednje jačine;
3. Odmah smanjite vatru na najnižu temperaturu i pokrijte lonac poklopcem. Kuhajte prema prijedlogu u receptu. Bijela riža zahtijeva 15-20 minuta, a smeđa 30-40 minuta;
4. Za vrijeme kuhanja ne miješajte rižu, niti podižite poklopac (osim ukoliko radite rižoto). Miješanjem zrna postaju ljepliva i grumenasta, a podizanjem poklopca oslobađa se para i vlaga koje su važne pir kuhanju riže;
5. Budući da vrijeme kuhanja varira ovisno o vrsti i starosti riže, pred kraj kuhanja možete provjeriti je li riža dovoljno kuhana;
6. Kada je riža mekana i sva tekužina apsorbirana, uklonite lonac s vatre i promiješajte. Ostavite da odstoji poklopljena još pet do deset minuta prije serviranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo