Namirnice:
6 velikih zelenih listova kupusa
za nadjev: 2 žličice maslinovog ulja, 4 mlada luka, sitno narezana; 1 češanj češnjaka, zdrobljen; 2 žlice koncentrata rajčice; ½ šalice (75 g) grožđica; 2 žlice narezanih badema; 1 žličica kumina; ½ žličice mljevenog cimeta; 2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckanog; 2 ½ šalice (470 g) riže dugog zrna, kuhane; 1 šalica (250 ml) bistre juhe ? temeljca;
za umak: ¾ žlice (185 g) jogurta; 1 žličica mljevenog kumina; 1 žlica sitno sjeckane svježe metvice;
Postupak:
1. Zagrijte pećnicu na 190C. Premažite duboku posudu za pečenje rastopljenim maslacem ili uljem.
2. Blanširajte listove kupusa u kipućoj vodi 10 sekundi ili dok ne omekšaju. Ocijedite, odrežite tvrdi dio listova. Stavite na stranu.
3. Za pripremu nadjeva: zagrijte ulje u velikoj posudi. Dodajte mladi luk i češnjak i pržite na umjerenoj vatri 30 sekundi. Dodajte koncentrat rajčica, grožđice, bademe, kumin, cimet, peršun i rižu pa sve dobro izmiješajte. Maknite s vatre i malo ohladite.
4. Stavite 3 žlice nadjeva na rub jednog lista kupusa. Uredno savijajte list i oblikujte sarmu. Ponovite s preostalim listovima i nadjevom. Posložite sarme, s preklopljenom stranom prema dolje, u pripremljenu posudu i prelijte ih temeljcem. Stavite na sarme izvrnuti tanjur, čime ćete spriječiti da se raspadnu. Pokrijte poklopcem ili folijom. pecite 20-25 minuta ili dok sarma omekša.
5. Za pripremu umaka od jogurta, izmiješajte jogurt, kumin i metvicu u posudi. Sarme poslužite, tople ili hladne, s umakom od jogurta.
Napomena: Umak od jogurta napravite neposredno prije posluživanja. Ako se listovi teško odvajaju od glavice kupusa, uronite kupus na 3-4 min u kipuću vodu. Izvadite iz vode i ostavite da se malo ohladi. Listovi bi se trebali lako odvojiti.