nove mjere EU Parlamenta / Žene zarađuju osjetno manje od muškaraca na istom poslu, što donosi nova direktiva?

Žena ste, predano radite posao koji volite, za koji ste se školovali i usavršavali, a onda otkrijete da u vašoj firmi, na istom radnom mjestu, s istim obrazovanjem i iskustvom, muški kolega zarađuje osjetno više. Da, to je današnja stvarnost, ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europskoj uniji, žene zarađuju u prosjeku 13 posto manje od muškaraca na istim poslovima. No, Europski parlament, kako se čini, odlučio je krenuti prema dokidanju te nepravde - donio je mjere za transparentnost plaća, što među ostalim znači da će firme u Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj, morati otkriti sve informacije koje će zaposlenicima olakšati da usporede i otkriju razlike u plaći na temelju spola

30.3.2023.
23:15
VOYO logo

I doktor više nego doktorica, i bankar više nego bankarica i trgovac više nego trgovkinja. Svi oni u prosjeku imaju veće plaće nego one. I to 13 posto na razini Europske unije.

Zato je Europski parlament danas usvojio Direktivu o transparentnosti plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je povijesni trenutak, ne samo zato što su ti alati i mehanizmi veliko postignuće, već i zato što se time šalje poruka svijetu. To pokazuje kako može izgledati zakonodavstvo kada imate dvije mlade feministkinje koje vode politiku", kazala je članica Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Kira Marie Peter-Hansen.

Image
pola milijuna žena i djevojaka /

Izvješće razotkrilo stvarnu 'Sluškinjinu priču'. Žene u Sjevernoj Koreji podvrgnute silovanjima, ropstvu...

Image
pola milijuna žena i djevojaka /

Izvješće razotkrilo stvarnu 'Sluškinjinu priču'. Žene u Sjevernoj Koreji podvrgnute silovanjima, ropstvu...

Tako će zaposlenici od poslodavaca moći tražiti podatke o iznosima prosječnih plaća prema rodu za posao koji oni obavljaju, a firme će trebati objavljivati izvješća u kojima će iznositi te podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je važan dokument koji se odnosi na sve poslodavce u privatnom i javnom sektoru s preko 100 zaposlenih, koji će biti dužni objaviti, radi transparentnosti plaće svih zaposlenih. Za one koji se toga ne budu pridržavali, predviđene su i novčane kazne. Države članice nužne su je implementirati u iduće tri godine", kazao je zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić.

A bude li rodni jaz u plaćama veći od pet posto - firme će morati uvesti mjere da to smanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro je da će se zahtijevati da se na oglasima za posao objavljuje rang plaća za pojedinu poziciju, dakle ne možeš tražiti manje od onoga što je navedeno", kazala je Ivana Matić iz udruge Glas poduzetnika.

Prema podacima iz još neobjavljenog izvještaja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022., koje nam je ona ustupila: <> prosječna bruto plaća muškaraca iznosila je 1428 eura, a žena 1329. Što je oko 100 eura ili 6 cijelih 9 posto. No prosjek uvijek zvuči bolje: u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi ta razlika je 23%, a isto toliko iznosi u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja. U trgovini na veliko i malo - muškarci imaju 18 posto veću plaću, a računalni programeri u prosjeku zarađuju 13% više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidite li da će ovo ostati mrtvo slovo na papiru ili da će se poslodavci toga držati? Pa mislim da sada stvarno više nemaju taj luksuz poslodavci, znamo da nema ljudi, da ljude treba zadržavati i već sada se poslodavci na sve moguće načine bore da budu dobri poslodavci, tako da mislim da ima nade da ovo zaživi", dodaje Matić.

"Moramo mnogo učiniti kako bismo u potpunosti postigli i osigurali prava navedena u ovoj deklaraciji", kazala je bivša prva dama SAD-a Eleanor Roosevelt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo