A DOLAZI JESEN... / Nakon 600 dana rata u Ukrajini, znamo li više uopće tko tu napreduje, a tko trpi gubitke?

Jasnog odgovora nema jer nedostaje nezavisnih promatrača na prvim linijama fronta pa zaraćene strane predstavljaju ono što im odgovara

18.9.2023.
22:49
VOYO logo

Kad se pojave, rijetke snimke s prvih linija u Ukrajini isključivo dolaze od vojnika. Takve je preko vikenda objavila ukrajinska treća jurišna brigada, kažu da prikazuju napredovanje na jugu zemlje gdje ponovno osvajaju neka ključna mjesta.

"Danas posebno želim pohvaliti vojnike koji Ukrajini korak po korak vraćaju ono što joj pripada, a to je područje Bahmuta", objavio je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da na tom dijelu fronta agresor polako gubi ranije osvojeni teritorij, potvrđuju i analitičari, uz podsjetnik da je primarni cilj ofenzive presijecanje kopnene veze između Krima i Donbasa.

"Situacija nije takva da bi se moglo reći da su Ukrajinci stali. Oni korak po korak eliminiraju prijetnje koje su se dogodile na toj obrambenoj liniji. A sad dolazi jesen, Ukrajinci će sigurno nastojati produžiti svoju ofenzivu kako bi spriječili Ruse da konsolidiraju svoju obranu, da zamijene svoje izmorene jedinice i akumuliraju dovoljno ratnog materijala", kaže vojni komentator Goran Redžepović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bahmut je, kako objašnjava, važan jer je vezivao najelitnije ruske zračno-desantne snage.

Image
DVIJE STRANE PRIČE /

Čečenski vođa Kadirov umro u bolnici u Moskvi? Peskov: 'Nemamo informacija o tome'

Image
DVIJE STRANE PRIČE /

Čečenski vođa Kadirov umro u bolnici u Moskvi? Peskov: 'Nemamo informacija o tome'

"I sada ste mogli vidjeti, kada su povukli dio snaga iz Bahmuta prema zapadu, odakle je išao glavni pravac napada, uništena je jedna motorizirana brigada, a teški gubici su naneseni zračno-desantnoj brigadi. Tu se otvara novi prostor za napredovanje, a hoće li to Ukrajinci iskoristiti, ovisi o njihovim rezervama. Ali, o tom potom", kaže Redžepović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, i sami Ukrajinci potvrđuju da je napredovanje sporije nego što su se nadali na proljeće, ali kako za Direkt kaže zastupnica u ukrajinskom parlamentu, Kira Rudik, ofenziva je za svakog Ukrajinca vrlo osobna stvar.

"U ovom trenutku, gotovo svaka ukrajinska obitelj ima nekoga tko se bori na fronti, ili znaju nekoga tko se na njoj bori. Zato, kontraofenziva za nas nije neka apstraktna stvar. Zamislite da nekoga volite iz dubine srca, i da ga zovete svakoga dana kako biste provjerili je li sve u redu. Kontraofenziva za nas znači da će ta osoba morati izići iz rova i napredovati naprijed. Zato se nadamo da naši vojni zapovjednici rade sve što mogu ne samo kako bi napredovali, nego i kako bi sačuvali ljudske živote", rekla nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to vrijeme ruska strana ne priznaje nikakve gubitke, posebno ne, kako tvrdi protivnik, uništenje nekih od svojih najspremnijih postrojbi.

Isto tako Kremlj tvrdi da ne zna ništa o glasinama da je čečenski vođa i Putinov vjerni saveznik Ramzan Kadirov umro, odnosno da je u kritičnom stanju nakon neuspjele transplantacije bubrega. Njegov pomoćnik objavio je video koja prikazuje Kadirova u večernjoj šetnji, ali ne samo da se ne zna kad je ta snimka nastala, nego Kadirov na njoj ništa ne govori, niti demantira da je bolestan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnje što se od Putina čulo jest komentar na prošlotjedni susret s Kim Jong Unom i spekulacijama da će na ukrajinska ratišta doći sjevernokorejski dobrovoljci i njihova ratna oprema.

"Što se tiče provociranja nečega, eskalacije situacije, stvaranja prijetnji prema bilo kome – mi ne prijetimo nikome. Najveće prijetnje u svijetu stvaraju današnje vladajuće elite", odgovor je predsjednika Ruske Federacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kim je ovog vikenda otišao iz Sibira sa svojim blindiranim vlakom, ali je prije toga imao turneju po ruskim vojnim postrojenjima. Na poklon je dobio dron, oklop i šubaru.

Zima samo što nije. Ukrajinci malo po malo napreduju, ali vojnici u rovovima još nemaju nikakvog razloga vjerovati u brzi povratak kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo