INTERVJU SATIRIČARA / Kesić za Direkt o prosvjedima i Vučiću: 'On je kao faraon je*ote. Da ga nema radio bih emisije o životinjama'

'Jedino čega se Vučićevi poltroni boje i čemu se klanjaju je sila i moć. Dosad su je vidjeli u jednom čovjeku i njima nije nikakav problem da sutra, ako osjete veću silu, prebjegnu na drugu stranu', poručio je Kesić

29.5.2023.
23:11
VOYO logo

Društvo je u Srbiji očito podijeljeno - Srbiju Aleksandra Vučića dobro poznajemo, no dobra je vijest da postoji i Srbija Zorana Kesića, satiričara i voditelja emisije 24 minuta. I u njoj je Vučić glavni lik, no, njegova slika tamo bitno je drukčija od one koju velika većina medija prikazuje. E pa Kesić, jedan od rijetkih novinara u Srbiji koji otvoreno kritiziraju svoga predsjednika, i to bez prekida, svaki tjedan: dao je intervju Petru Panjkoti

O prosvjedima u Srbiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije su bili tihi protesti zbog šoka i tuge, ali poslije bola i tuge dolazi bijes i neodoljiva potreba da se nešto promijeni. Sad i odmah. Ovo je neka linija ispod koje više ne možemo ići", rekao je Kesić.

Vučić sada poziva na dijalog…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je, to je divno i zahvalno za našu emisiju jer volimo obrađivati promjene narativa u odnosu na činjenično stanje. Od jednog masovnog mitinga su se lešinari, hijene, pijana i drogirana rulja pretvorili u građane koje moramo poštovati jer su došli izraziti pijetet. Odjednom se prazan plato ispred Skupštine u verziji Pinka pretvorio u veliki broj ljudi. Koji je to alkemičarski trik u kojem se lešinar i hijena pretvori u građanina kojeg treba poštovati. To je dokaz masovnosti jer se Vučićevi poltroni jedino čega se plaše i čemu se klanjaju je sila i moć. Oni tu silu i moć su dosad vidjeli u jednom čovjeku. Njima nije nikakav problem da sutra ako osjete veću silu, a već je vide kad provire kroz prozor prebjegnu kroz drugu stranu. I zato kažem: Da ubuduće ne bi bilo frustracije, koristimo čari lustracije. To su ljudi koji su naši sunarodnjaci koji nemaju mogućnost jer živ u manjim sredinama da se odupru lokalnom šerifu koji kaže: Moraš doći na miting. On kaže da neće. 'Okej, izgubit ćeš posao ili biti premješten na drugo radno mjesto'. Kako će hraniti obitelj? On možda nema hrabrosti ni snage da ne ode na miting… I ode.. Ja ih ne mogu mrziti već im samo pružiti ruku i da kažem skupite hrabrost da kažete ne. Ne osvježava, revitalizira, pospješuje psihofizičko stanje. S tim ćemo ljudima morati popravljati sve ovo što su zag*vnali"

"Pitanje je li ovo početak kraja Aleksandra Vučića me nervira i mislim da je banalizacija jedne mnogo bitnije stvari. Poslije njega će doći neko drugi, treći, četvrti. Mislim da je cilj da građani imaju takvu svijest i moć i da u svakom trenutku ako im nešto odgovara mogu korigirati i smijeniti vlast. Da dovedemo zemlju u stanje u kojem je vlast smjenjiva. Ova vlast sada je nesmjenjiva, kao faraon je*ote. Nikome ne treba faraon. Treba li Rusiji faraon? Vidimo gdje ih je doveo. Evo Erdogan je opet pobijedio u Turskoj. Super, o čemu pričamo. Smjenjivost vlasti kao najnormalnija stvar u zemlji. Mijenjamo krv. Soroš je i dalje živ, kao vampir jer mijenja krv"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Previše je prihvaćen Vučić u Washingtonu i Bruxellesu jer tamo nisu prepoznali alternativu? Bolje s njim takvim koji ima utjecaja na sjeveru Kosova pa makar i destruktivnog? Nema Zorana Đinđića? Ima li šanse da se svi razjedinjeni da se spoje?

"Nema ni blizu Đinđića. To je nezgodna tema jer ne samo ti u Bruxellesu i Washingtonu već i naš narod traži vođu, lidera, pastira. Pa zvao se on Miloš Karađorđe, Tito, zvao se Vučić, Tadić… I taj recimo vođa koji nije naročito karizmatičan - on brzo i ode. Vučić je za velik broj građana je karizmatičan. Nasjeli su na njegove trikove… Ali on računa na slabu obaviještenost našeg naroda. I u pravu je, donosi mu rezultat. Imam povjerenja u građane da će pogurati cijelu kolektivnu opoziciju. Kad oni ne budu valjali onda ćemo ih smjenjivati"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S profesionalne strane, ta se promjena u Americi dosta osjetila kad je otišao Trump. Četiri godine su svi late night hostevi imali muzu…Hoće li tebi biti problem ako ode Vučić?

"To je jedno od najčešćih pitanja: što bismo mi radili da nema Vučića. Patio bih neko vrijeme, malo bih otišao možda u manastir. Možda bih radio emisije o životinjama ili putopise o egzotičnim predjelima ili pravio sitcom. Šalim se. Jedva čekamo da se promijeni vlast baš zbog tog pitanja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo