SKUPA TJESTENINA / Jučer euro, danas 2, sutra 3. Špageti su od jeftine namirnice postali luksuz. Hoće li još poskupjeti?

Nekoć je bila sinonim jeftine namirnice, smatrala se hranom za siromašne i nečim što si baš svatko može priuštiti, ali tjestenina to više nije. Pola kile makarona ili špageta lani smo plaćali 7 kuna, danas 15, a uskoro bismo mogli 20 kuna. Jer vlada nestašica durum pšenice, pa se čeka novo poskupljenje. Tako je i najobičnija paštašuta postala luksuz

4.9.2023.
22:41
VOYO logo

Prije godinu dana najpoznatija svjetska tjestenina mogla se kupiti za 7 kuna do 10 kuna, danas košta više od 2 eura. U svega 12 mjeseci dobri stari špageti prošli su put od narodnog jela do luksuza koji si mnogi više ne mogu priuštiti.

"Kupovala sam tjesteninu u zadnje vrijeme. Obično gledam akcije. Tjestenina je pet eura, a to je skupo", komentira Marija iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njom se slažu i drugi sugrađani.

"Ne znam što bi komentirala o cijenama, pogotovo kao penzićka. A tjestenina i krumpir su osnovni artikli za siromašne ljude", kaže Višnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je moguće da su pšenica i brašno u odnosu na lani jeftiniji do 50 posto, a tjestenina skuplja, objasnio je vlasnik tvornice kraj Zaprešića. "Caka" je u tome da se većina tjestenine proizvodi od durum pšenice koja je sve skuplja. Zbog loše žetve i klimatskih promjena, durum pšenica imala je najgori urod u posljednjih 20-ak godina, što znači da će cijene u Europi još neko vrijeme ići gore.

Image
KOMENTIRAJU STRUČNJACI /

Cijene će i dalje rasti dok god smo spremni to platiti. Evo kad bi hrana mogla pojeftiniti

Image
KOMENTIRAJU STRUČNJACI /

Cijene će i dalje rasti dok god smo spremni to platiti. Evo kad bi hrana mogla pojeftiniti

"Durum pšenica je specifična sorta koju nažalost nismo prepoznali kao potencijal. Europa nema, cijela Europa nema dovoljne količine za svoje potrebe i zato svake godine uvozi", ističe vlasnik tvornice tjestenine, Zoran Šimunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevelika ovisnost o uvozu učinila je svoje. Kada se tome zbroji pohlepa trgovaca, povećanje cijena ambalaže, ali i energenata, rezultat je mogao biti samo jedan. Ipak, Šimunićevoj tvornici ne boje se za budućnost jer su na vrijeme počeli ulagati u sadnju sirovina.

U pogonu tvornice tjestenine, kod Zorana se proizvede više od 50 vrsta svježe tjestenine. Sve je napravljeno od durum pšenice i to isključivo s baranjskih njiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praktički su jedini proizvođači u Hrvatskoj koji koriste domaću durum pšenicu, pa sami mogu formirati svoje cijene. Loša je vijest da čak i kad cijene sirovina i proizvodnje padnu, nitko ne može garantirati da će to na računima osjetiti i kupci. Sve na kraju ovisi o trgovcima.

"Onaj koji je u dodiru s potrošačima, ona zadnja ruka, je u stvari taj koji najviše utječe na formiranje cijena. U ovom našem slučaju, opskrbnom lancu hranom, to su trgovci. Oni su ti koji su zadnji. Ja prognoziram da će u nekom trenutku doći do stabilizacije. Poprilično sam uvjeren da povratka na stare cijene neće biti", tvrdi Šimunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znači da će se ljudi morati snalaziti na razne načine. I dok nam na Dolcu prodavači tjestenine pričaju da prometa i kupaca i dalje ima, neki se, ako cijene ne prestanu divljati, pripremaju i na povratak starih antirecesijskih mjera.

"Onda ćemo lijepo brašno, jedno jaje i umijesit ćemo tjesteninu. Nećemo moći s mirovinama to sebi priuštiti, nema šanse", tvrdi Nataša iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci prognoziraju da bi omiljeni špageti uskoro bi mogli poskupiti još 20-ak posto. Dok Talijani štrajkaju zbog preskupe tjestenine, kod nas se malo razmišlja kako je uopće došlo do problema s hranom. Danas opustošena Slavonija nekada je bila žitnica. Krive politike vraćaju se s kamatama.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo