STARI HRVATSKI RECEPT BEZ PLANA / Šaka u oko: Trebala bi biti biser našega mora, a pogledajte u što je pretvorena Opatija

Puna je prekrasnih vila, okružena čarobnom prirodom i trebala bi biti biser našega mora, ali Opatija bajna preko noći je postala gradilište

2.4.2024.
9:27
VOYO logo

Gradi se sve od hotela, kuća do apartmana po starom hrvatskom receptu bez plana, bez pokušaja da se nove građevine uklope među stare. Žale se građani, žali se gradonačelnik, ali država žalbe odbija.

"Mi smo građevinsku prije deset godina tražili za jedan objekt u Pobrima, to je sad u Gradu Opatiji, vi niste fasadu mogli dobit određene nijanse, a sada je to devastiranje kulture Grada Opatije", smatra Ivana iz Opatije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drveće je postalo smeće. I sve je po zakonu. Grad Opatija 2021. godine donio je izmjene prema kojima se u centru može samo rekonstruirati po postojećim gabaritima, ali sada se, kaže gradonačelnik, gradi po starim dozvolama i zahtjevima.

"Iscrpit će se broj tih zahtjeva. Bila je priča o nekakvih 150, 160 zahtjeva. Navodno da ih je dosta i odbačeno. Ono što je nakaradno da se pod zahtjevom smatra komad papira A4, napisan rukom, izdajete mi lokacijsku dozvolu za zemljišnu česticu, koju netko tko je to radio uopće nije bio niti vlasnik tada, predaje takvih po 50 zahtjeva i danas se konzumiraju ti zahtjevi", pojašnjava gradonačelnik Fernando Kirigin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CVJETNI TJEDAN /

Opatija ima novu verziju Djevojke s galebom i to ekološku. Turisti su oduševljeni!

Image
CVJETNI TJEDAN /

Opatija ima novu verziju Djevojke s galebom i to ekološku. Turisti su oduševljeni!

U postupku izdavanja dozvole za gradnju, uz županiju, sudjeluju konzervatori, Ministarstvo kulture i katastar, dakle, prije svega država. Grad je slao brojne žalbe tim institucijama.

"Jednostavno, tumačenje je takvo, zapinjemo i upravo svi ovi dokumenti, sva ova papirologija, sve ove žalbe nam padaju. Borimo se, usporavamo, ali ne dobivamo bitku", govori gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju bitku vode i stanovnici, koji pokušavaju zaustaviti betonizaciju. Među njima je i Karmen. Pitanja su, kaže, postavljali, na sve moguće adrese, ali ništa nisu postigli pa su umjesto odgovora stigle nove dizalice.

"Koga god pitam, ne možeš ništa, to je Zakon odobrio već'92., ne možemo mi ništa. Mi smo grupa građana koja se buni, ali samo se možemo bunit, ne možemo ništa napravit očito. Gradi se nekontrolirano i gradi se bez ikakvog stila. Cementni blok s prozorima, to je svugdje, to je žalosno za Opatiju, jedno tako povijesno mjesto. Mene boli srce", kaže Karmen Cvitić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opatijcima je šaka u oko i novi hotel koji se gradi. I tu su svi papiri uredni, ali takva arhitektura, slažu se, ne priliči Opatiji.

"U Opatiji se previše grad i ne gradi se u opatijskom stilu, nego neki moderan stil", smatra Jadranko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini se da je ta apartmanizacija malo previše, netko je odgovoran za to, ja sigurno nisam", kaže Cvetanka.

Gradonačelnik poručuje da rješenje postoji sve treba spustiti na lokalnu razinu i dozvoliti gradovima izdavanje dokumenata za gradnju i koncesioniranja obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo