IZ KOŠNICE U TEGLICE / Znate li razliku između meda i meduna? Donosimo i trik kako prepoznati je li med pravi: 'Okrenite teglu pa...'

Ako izgleda kao med, miriše kao med, onda mora i biti med. E to i ne mora biti tako. Pčele donose i druge ljekovite pripravke, a jedan od najpopularnijih je medun - poznati saveznik u jačanju imunitet

3.9.2023.
7:30
VOYO logo

Sve počinje i završava u košnicama. Skupina pčela se izdvaja i odlazi u izvidnicu.

"One imaju orijentacioni ples i pri izlasku na košnice, na takozvanom letu, orijentacioni plesu i na osnovu tog orijentacionog plesa, sve letačice kreću u onom smjeru, gdje te pčele koje plešu pokazuju", govori nam pčelar i vlasnik OPG-a u Fužinama Filip Lacković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donose kapljice, ali među njima nisu samo one nektarnog porijekla od kojih nastaje med. Već donose i one životinjskog porijekla, a od njih se dobiva medun. "Jelina uš je nametnik na jeli. I ona crpi sokove iz Jele, a sokovi idu iz zemlje i da bi jela egzistirala i normalno šećere, ta mala jelina uš prerađuje šećere , u obliku kapljice", objašnjava nam Lacković.

Image
fascinantna stvorenja /

Jeste li znali da pčele znaju brojati, da su čak i anksiozne i osjećaju tjeskobu, a mogu prepoznati ljudska lica?

Image
fascinantna stvorenja /

Jeste li znali da pčele znaju brojati, da su čak i anksiozne i osjećaju tjeskobu, a mogu prepoznati ljudska lica?

I upravo se zato zove medun ili medna rosa. Kapljica onda kaplje po prizemnom i pčela osjeti da je to nešto slatko, nakon čega dođe, usiše i donese u košnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A iz košnice u teglice! U Fužinama se danas na Medun festu na svakom koraku prodavalo zdravlje. Da je sve popularniji imuno pripavak s dodatkom peludi i propolisa primijetila je vlasnica OPG-a u Liču, Jelena Milošević.

"Isto tako, naš tradicionalni proizvod, med s dodatkom borovih iglica, poznat je oduvijek za kašalj. Davno se to radilo sa šećerom, ali mi smo poboljšali tu recepturu pa radimo s medom", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u restoranima je sve s okusom meduna. Medun daje ono nešto i palačinkama, ali Filipu s početka priče već 35 godina, koliko je pčelar, najdraže se osladiti direktno iz košnica.

I za kraj jedan trik kako prepoznati je li med pravi. Sve što trebate je teglu okrenuti naopako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se u njoj pojavi nešto nalik "knedli", to je znak da nije patvoreni med. Nema na čemu!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo