Rana berba donijela je iznimnu kvalitetu grožđa. Vinari su ove godine u berbu krenuli dva tjedna ranije jer je zbog toplijeg ljeta grožđe dozrjelo puno prije. Iako je grozdova količinski manje vinari kažu kako je njegova kvaliteta iznimna, upravo zbog više sunca koje odgovara razvoju vinove loze.
Proizvođač vina Tomislav Tomac kaže nam da sigurno neće biti prvi, a ni posljednji vinar koji tvrdi da je sve došlo jedno dva do tri tjedna prerano.
"Više se ni ne čudimo tome jer znamo da se klima promijenila i odavno smo se počeli pripremati za to. Tako da smo spremni", kaže Tomac te dodaje da su u berbu uključeni svi. Obitelj, prijatelji, djeca. A imaju i tim s kojim rade već duži niz godina.
"Nemamo previše vinograda, ali imamo dosta za jednu obitelj s Plešivice. Sutra nam je 11. dan berbe. Svaki dan je tridesetak ljudi u pogonu. Vrućine su i nije jednostavno, ali zasad smo jako zadovoljni", ističe vinar Tomac.
Smatra da je Plešivica jedna od najboljih vinskih regija na svijetu.
"Činjenice stoje na našoj strani. Ovo je regija koja nema potrebe za navodnjavanjem. Kad se prerađuje grožđe nema nikad potrebe za dokiseljavanjem, došećeravanjem. Jer većina vinska regija u svijetu barem jednu od te tri stvari treba koristiti da bi se uopće bavili ovim poslom", zaključuje Tomac.