HOĆE LI NADMAŠITI SEVERA? / Nakon 25 godina novi čovjek na čelu sindikata u borbi za prava radnika: 'Velike cipele treba popuniti'

Image
Foto: RTL/Screenshot

Darije Hanzalek uživo se uključio u RTL Danas i komentirao što kolege mogu očekivati od njega te što će mu biti glavni fokus u borbi za randička prava

29.5.2024.
17:06
RTL/Screenshot
VOYO logo

Velika promjena na sindikalnoj sceni. Nakon 25 godina s mjesta predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata odlazi Krešimir Sever, a na njegovo mjesto od srpnja dolazi 49-ogodišnji pravnik Darije Hanzalek koji se uživo uključio u RTL Danas.

Vaš prethodnik je bio simbol sindikalne scene u Hrvatskoj, hoće li biti teško ući u njegove cipele?
Da, velike cipele treba popuniti. Ja ću svakako ostati u svojim cipelama i gledati ostaviti svoj otisak, a nadam se da će on s vremenom narasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate 20 godina sindikalnog iskustva, i to u najstarijem sindikatu, grafičara, što partneri i kolege od vas mogu očekivati, kakav ste karakter i pregovarač?
Naš sindikat bilježi 154 godine i veliku tradiciju, najstariji je u Hrvatskoj. Osobno sam radio i kao voditelj ravnopravne zaštite, radio sam i određena mirenja. Zadnje tri mandata sam predsjednik sindikata. Ono čemu uvijek težim je socijalni dijalog, pokušati sve riješiti razgovorom. No, ako ne ide tako, onda ide i akcijama.

Image
ŠTRAJK ZBOG NEISPLATE PLAĆA /

Habijan otkrio kako država može pomoći radnicima Varteksa. Uprava mora podnijeti zahtjev

Image
ŠTRAJK ZBOG NEISPLATE PLAĆA /

Habijan otkrio kako država može pomoći radnicima Varteksa. Uprava mora podnijeti zahtjev

Što će biti vaš glavni fokus u borbi za radnička prava?
Ako gledamo iz hrvatskog aspekta, treba nastaviti razvoj plaća. Ne samo zato da to bude pravednija raspodjela s kapitalom, nego jer mi ovdje gdje živimo na ulaznim vratima Europe moramo dalje razvijati plaće da ne ostanemo bez radnika. To je veliki prioritet i tu ne mislim samo na minimalnu plaću. I srednje i niže plaće trebaju i dalje rasti jer sve više ulaze u uravnilovku što je loše za motivaciju radnika. Treba razvijati dalje socijalni dijalog na svim razinama, kolektivno pregovaranje. Mislim da ću imati puno izazova i oko sektorskog pregovaranja, a tu su i šire teme - mladi, obrazovanje. Održavanje obrazovnog sustava tako da nismo nekakav poligon za obučavanje mladih koji će liječiti i graditi druge, pa do demografskih promjena koje se događaju kroz radne odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu ćemo morati puno uložiti da nam se ne dogodi ono što se događa u svijetu, a to je takozvana "race to the bottom", utrka prema dnu. Gdje se stranim radnicima nude i daju loši poslovi, ali tim spuštanjem standarda spušta se standard i za domaće stanovništvo i radnike. I na kraju, mi ni sami ne znamo kakav nas čeka budući svijet rada. Moramo se boriti da se ne razvija takozvani globalni tehnofeudalizam. Moramo se boriti da dobrobit, koju donosi tehnološki razvitak, pripada svima, a ne samo elitama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo