PETAR PANJKOTA: / Uživo s Kosova: 'Malo je reći da je situacija napeta. Upravo smo čuli eksploziju'

Petar Panjkota javio se uživo sa sjevera Kosova. 'Pet minuta prije nego što smo se uključili eksplodirala je nekakva eksplozivna naprava koju je netko donio kroz vrt'

30.5.2023.
19:37
VOYO logo

Petar Panjkota uživo se javio iz Zvečana na Kosovu.

"Malo je reći da je situacija napeta. Iako, u ovom trenutku nema prosvjednika u ovom trenutku na barikadi na kojoj se nalazim. Dakle, pomaknute su barikade 80-100 metara. od zgrade Općine gdje su se jučer dogodili sukobi. Pet minuta prije nego što smo se uključili je eksplodirala nekakva eksplozivna naprava koju je netko kroz vrt donio. Zbog toga su sada pojačane snage KFOR-a koje tu stoje cijelo vrijeme i stajat će cijelo vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa se ne miče i ne mijenja. Ovo je sam centar Zvečana koji je jučer doživio sukobe kakvi nikad prije nisu viđeni. Sve se dogodilo zato što su u Zvečan došla 3 oklopnjaka kosovske specijalne policije koje se i dalje nalaze iza pripadnika KFOR-a. Iz perspektive ovdašnjeg većinski srpskog stanovništva oni su se svrstali i štite kosovsku specijalnu policiju koja ovdje, po njihovom mišljenju, nema što raditi zbog toga što su došli štititi ulazak gradonačelnika u zgradu Općine gdje su još dvije općine. Iako su oni izabrani s minornim brojem glasova s obzirom na to da su Srbi koji ovdje žive te izbore bojkotirali. Stanje je naelektrizirano i pitanje je što će se još večeras događati, a za sutra ujutro je najavljen najmasovniji prosvjed dosad."

Vučiću sve ovo ide na ruku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moglo bi se možda to tako tumačiti s obzirom na to da se u Srbiji ne priča ni o čemu drugom nego o ovome što se događa na sjeveru Kosova. Vučić je odustao u Bratislavu na summit. cijelu noć je bio na vezi s vojnicima. Šalju se dodatne snage NATO-a. Kurti je poduzeo jednostrani potez i htio instalirati gradonačelnika koji, ako možda ima legalnost, nema legitimitet jer ni u Zvečanu ni u drugim općina nitko od većinskih Srba nije za njih glasao i oni ne bi trebali dolaziti ovdje na svoja radna mjesta. Pitanje je kako će se sve to rasplesti. KFOR priopćuje da su stavili barikade da stoje da spriječe daljnju eskalaciju između kosovskih Albanaca i Srba. No, s obzirom ponovno najavljene prosvjede i da još uvijek ne znamo tko je bacio eksplozivnu napravu - teško je znati što će se na sjeveru Kosova događati"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo