Iako je temperatura mora oko 14 stupnjeva, a zraka gotovo 17, Josip Tomić nije mogao odoljeti kupanju na zadarskim Kolovarama.
"Prije dva tjedna smo se smrzavali kad je bio doček Vatrenih u Zagrebu, bio sam na Trgu, smrzavao se, prsti su mi bili plavi, a evo sad se kupam", poručuje.
Južina, ali bez vjetra, traje već danima i zbunjuje i kod izbora odjeće.
"Baš sam danas slaga kombinaciju i obuka ovu predebelu jaketu, a to je kad fališ zato jer je vrime tako nikakvo, varljivo, livo-desno", kaže Stipe Martinović iz Zadra.
A proljetno toplo nije samo u priobalju nego i na kontinentu. Zagreb je jučer mjerio 17 stupnjeva Celzijevih, danas mjeri 11.
"Fino mi je toplo, nije mi hladno, ne moram grijanje paliti. Ne znam, ne patim od južine", ističe Kristina iz Zagreba.
"S obzirom da nije padao snijeg za Božić, sad mi više i ne treba. Ako možete urgirati da ostane ovako toplo, slobodno", priželjkuje Martina iz Zagreba.
Urgirati ne možemo, ali možemo donijeti prognozu.
"Sutra će biti još malo svježije, ali onda je na redu ponovno još jedna epizoda južine koja će nas pratiti sve do kraje ove godine, pa i početkom iduće. Temperature će opet biti oko 15 stupnjeva u cijeloj zemlji, tako da ćemo godinu ispratiti južinom i toplinom" prognozira Damjana Ćurkov Majaroš.
Ovakva prognoza ipak neće obradovati one koji imaju male obiteljske sušare za meso. Mnogi odgađaju nabavku mesa do značajnijeg pada temperature, a oni koji su ga već stavili na sušenje, strepe.
"Opasno je zbog toga jer dolazi do kvarova, a temperature nisu povoljne i jako je teško održati meso. Pogotovo pršute, plećke, buđole, pancete. Jedino ove sitne stvari, kobasice i suhe kosti, rebra, to se može sušiti na ovim temperaturama", pojašnjava Ivica Mršić iz Islama Latinskog.
Meso se sada više dimi nego suši i ako izdrži bez kvarenja, tako će biti sve do prve bure i hladnoće, idealne kombinacije za "kaljenje“ suhomesnatih delicija.