POČETAK POSTA / Uskoro započinje ramazan, a napetosti je sve više: Hoće li se sukob u rasplamsati?

Image
Foto: Profimedia

Saudijska Arabija, rodno mjesto islama, objavila je da je polumjesec ramazana uočen u nedjelju navečer, stoga će ponedjeljak biti prvi dan svetog mjeseca, izvijestila je službena saudijska novinska agencija SPA pozivajući se na kraljevski dvor

10.3.2024.
22:09
Profimedia
VOYO logo

Saudijska Arabija i nekoliko drugih arapskih zemalja objavile su da će muslimanski mjesec posta ramazan početi u ponedjeljak, dok razorni rat u Pojasu Gaze i dalje traje.

Saudijska Arabija, rodno mjesto islama, objavila je da je polumjesec ramazana uočen u nedjelju navečer, stoga će ponedjeljak biti prvi dan svetog mjeseca, izvijestila je službena saudijska novinska agencija SPA pozivajući se na kraljevski dvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično su objavile vjerske vlasti u Egiptu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu.

Početak i kraj ramazana ovise o uočavanju mladog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ramazana pobožni muslimani suzdržavaju se od jela, pića i pušenja od zore do zalaska sunca.

Image
OPTIMISTIČNO /

Joe Biden: 'Uvijek je moguće primirje u Gazi prije Ramazana'

Image
OPTIMISTIČNO /

Joe Biden: 'Uvijek je moguće primirje u Gazi prije Ramazana'

Post je jedan od pet stupova islama, uz ispovijest vjere, molitvu pet puta dnevno, obvezni vjerski prinos i hodočašće u Meku u Saudijskoj Arabiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SPA je citirala saudijskog kralja Salmana bin Abdel-Aziza koji je u izjavi povodom početka ramazana rekao da je bolno znati da se ovogodišnji sveti mjesec odvija "dok se nad našom braćom u Palestini provodi agresija".

Raste zabrinutost da bi nastavak borbi u Pojasu Gaze tijekom ramazana mogao dodatno rasplamsati sukob usred teške humanitarne krize u toj gusto naseljenoj enklavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael već mjesecima bombardira Pojas Gaze, otkako su palestinski militanti Hamasa 7. listopada pokrenuli neviđene krvave napade na Izrael, koji su uključivali masakre civila.

Katar, Egipat i Sjedinjene Američke Države nastoje posredovati u sporazumu o prekidu vatre između Hamasa i Izraela, koji bi trebao olakšati oslobađanje izraelskih talaca. No izgleda da su pregovori zapeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Eksplozije u Gazi, dosad ubijeno preko 30.000 Palestinaca: 'Bombardiranje se nastavilo'

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo