BILI SMO U NJIHOVOM DOMU / Udovica u Škabrnji živi sama s petero djece. U akciju se uključio i Gotovina, evo kako i vi možete pomoći

Otkako im je otac preminuo prije dvije godine, djevojčice od 7 i pol, 11, 13 i 15 godina s 10-godišnjim bratom i majkom teško žive u nezdravoj kući punoj vlage. Kada su vidjeli vapaj udovice, trogirski su branitelji sa zadarskim kolegama odlučili pomoći šesteročlanoj obitelji iz Škabrnje

22.9.2023.
19:59
VOYO logo

Trosjed im mora biti odmaknut od zida jer su zidovi crni od vlage. Bili smo u prostoru u kojem živi majka s petero djece od 7 i pol do 15 godina.

"Najveći problem je vlaga, vlaga i uvjeti koji nisu za djecu. Imaju gore sobe, spavaju i sve je to u redu, ali više dolje boravimo, zimi kad ložiš, više dolje boravimo i trebalo bi se što prije riješiti problem", kaže Andrijana Matijević kojoj je suprug umro od moždanog udara u lipnju 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braniteljska mirovina pokojnog supruga nije bila dostatna za sve rashode u trošnoj kući, pa je život obitelji nekadašnjeg suborca dirnuo branitelje iz Trogira. Toliko da je jedan od njih i zaplakao.

Image
ZAHVALILI SE VATROGASCIMA /

Oglasio se i Grad Sisak: 'Bezuman zločin, posljedice su strašne. Pomoći ćemo obiteljima'

Image
ZAHVALILI SE VATROGASCIMA /

Oglasio se i Grad Sisak: 'Bezuman zločin, posljedice su strašne. Pomoći ćemo obiteljima'

Dovezli su zato pun kombi pomoći. Uz hranu, higijenske potrepštine i odjeću, djeca su dobila i nove krevete, pa i nekoliko laptopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trogirani su se odazvali u velikom broju. Imamo jednu šansu za buduću suradnju i da pokažemo našim sumještanima, sugrađanima da trebaju i oni biti široka srca", kaže Miljenko Rilje, nekadašnji zamjenik generala Ante Gotovine. Dodaje da će i general Gotovina zajedno sa zadarskim braniteljima podržati akciju.

Sumještani iz Škabrnje pomagali su obitelji i do sada, odjećom, potrepštinama ili plaćanjem računa. Općina je kupila drva za ogrjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo dogovorili da će se sva sredstva u dogovoru sa župnim uredom kanalizirati na jedan račun te ćemo naći ljude koji će obaviti građevinske radove i firme te njima platiti da obitelj Matijević ima osnovne uvjete za život", obećava Ivan Škara, načelnik Škabrnje, a župnik don Ivan Rončević dodaje kako su mještani i do sada pomagali u odjeći, školskim knjigama ili plaćanju računa obitelji Matijević koja je zahvalna svima na pomoći.

"Naravno da se pomagalo, ali nije to razlog da se itko time hvali. Uvijek se može više, uvijek se može bolje i doista to shvaćamo kao svoju obavezu i dalje", poručuje Rončević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca ne žele pred kameru, teško im je razgovarati o uvjetima u kojima žive, a ipak su dobri učenici.

"Dobri su. Najstarija je u gimnaziji, upisala je jezičnu. Odlikaš od prvog razreda. Uvijek je bila uzor. Tako i ovi su krenuli. Sedmi razred, šesti", kaže udovica koja sama skrbi o djeci nakon smrti supruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pomoć svih koji to žele trogirski i zadarski branitelji odlučili su djeci svog pokojnog kolege omogućiti dostojanstven život i ugodan dom.

Donacije za pomoć za obitelji Matijević se mogu uplatiti na račun u Erste&Steiermärkische Bank d.d.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IBAN: HR4824020061101034912.

Primatelj: skraćeni naziv Udruge: HUPŽNDS, Svift/bic za uplate iz inozemstva: ESBCHR22. model: 00, poziv na broj: 73834063697-2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo