DONOSIMO NOVE DETALJE / 'Sve je išlo na zataškavanje': Učenik zagrebačke osnovne škole sastavio popis za odstrel

Šokantan slučaj u zagrebačkoj Osnovnoj školi! Učenik je sastavio popis kolega za odstrel uz prijetnju je stajala fotografija s oružjem. U školu je došla i policija

Lucija Ptičar

Lucija Ptičar

Samoborka. TV reporterka koju gura osjećaj za pravdu. Ustrajna u dobivanju odgovora na ključna pitanja.

18.3.2024.
20:24
VOYO logo

Učenik osmog razreda jedne zagrebačke osnovne škole -sastavio je popis za odstrel. Prijetnju upućenu 27 kolega, potkrijepio je fotografijom s oružjem.

"Na tom popisu datum je bio 3.svibnja, a 1. svibnja imamo krizmu. Roditelji i djeca su u strahu što ako taj dječak izađe, dođe u školu, ne dobivaju nikakav odgovor", rekla nam je majka učenika škole u kojoj se dogodio incident.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je riječ o problematičnom učeniku, jedna je majka slučaj prijavila nadležnim službama. Policija istražuje, ali ne otkrivaju detalje. Zabrinuti roditelji za kasnu reakciju krive ravnatelja škole.

Image
STRAVA U ZAGREBU /

Učenik Osnovne škole sastavio popis za odstrel, priložio i sliku oružja: 'Roditelji su u strahu'

Image
STRAVA U ZAGREBU /

Učenik Osnovne škole sastavio popis za odstrel, priložio i sliku oružja: 'Roditelji su u strahu'

"Činjenično da je sve išlo na zataškavanje. Ja sam reagirala u utorak, ravnatelj je imao 3 dana da obavijesti sve službe, a on to nije niti je sazvao hitni roditeljski sastanak niti je poslana stručna služba", izjavila je majka učenika škole u kojoj se dogodio incident.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer nakon stravične tragedije u Beogradu, u Hrvatskoj je prema protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima potrebna što žurnija reakcija.

"Škola je poduzela sve mjere koje su bile potrebne i propisane. Sve nadležne institucije koje su trebale biti obaviještene, su obaviještene. Škola je sigurna za boravak učenika i roditelji se ne trebaju brinuti zbog ovog slučaja", poručuju iz sporne zagrebačke osnovne škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako roditelji tvrde da je učenik suspendiran s nastave do kraja ožujka, ipak se osjećaju bespomoćno.

"Nije pružena nikakva psihološka pomoć niti djeci iz tog razreda niti ostaloj djeci, ima ih koji su preplašeni i ne osjećaju se sigurno u školi niti se mi roditelji osjećamo, vrlo smo zbunjeni jer do dana današnjeg konkretne obavijesti iz škole mi nismo dobili", napomenula je majka učenika škole u kojoj se dogodio incident

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je Vijeće roditelja, nakon kojeg će ravnatelj s problematikom morati pobliže upoznati Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

"U prvome mandatu je bilo preko 30 prijava za nepravilnosti u radu, a od 17. siječnja drugi mandat ima sigurno 15 prijava o nepravilnostima u radu", kazala je jedna majka učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija za znanost i obrazovanje, još nije upoznata s detaljima, ali kad slučaj dođe do njih:

"Dolazimo i u stručno pedagoški nadzor koji je puno ozbiljniji gdje se gdje se traže propusti i izriču mjere školi. Surađujemo ozbiljno s ministarstvo i prosvjetnom inspekciju. Naglasila bi značaj prevencije", objasnila nam je Alma Rovis Brandić, viša savjetnica za socijalne pedagoge i preventivne programe na nacionalnoj razini iz Agencije za znanost i obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A je li u ovom slučaju bilo grešaka, odlučit će i prosvjetna inspekcija. Od veljače su tri puta bili u kontroli rada ravnatelja ove škole.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo