DOBA KRIZE / Hrvatski povjesničar upozorio na podrivanje temelja Europe: 'Zgradu mogu urušiti i oni koji u njoj žive'

Na današnji je dan predstavljena Schumanova deklaracija, ideja europskog ujedinjenja. Izmučena ratom, Europa je trebala mir

10.5.2024.
7:13
VOYO logo

Danom Europe, koji se obilježava 9. svibnja, slavi se europski mir i zajedništvo. Prigoda je to kada se nabrajaju dobre stvari koje donosi Unija, ali i da se propituje budućnost nad kojom se nadvija sjena rata i razjedinjenja.

Proslavu Dana Europe u glavnom gradu obilježili su europski filmovi i hrvatske kokice. Raznolika je to, ali pomalo umjetna proslava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Družimo se i baš nam je lijepo", "Dobro da smo konačno u Europi", kažu nam Zagrepčani.

A Europa za mjesec dana odabire smjer u kojem će ići. Velika tema ovogodišnje proslave je i kako privući više birača na izbore za Europski parlament, nakon što je na prošlima izišlo njih tek 30 posto. Ipak, nema sumnje za učenika zagrebačke VII. gimnazije, koji prvi put glasa na europskim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DAN EUROPE /

Plenković: 'Za otprilike četiri godine od danas, bit ćemo razvijeniji od 80 posto prosjeka EU'

Image
DAN EUROPE /

Plenković: 'Za otprilike četiri godine od danas, bit ćemo razvijeniji od 80 posto prosjeka EU'

"Smatram da je to građanska dužnost svakog građanina. Mislim da jedan glas čini promjenu i da mi možemo krojiti svoju budućnost", kaže učenik Borna Bulat.

Budućnost je to koja je nastala prije 74 godine. Na jučerašnji dan predstavljena Schumanova deklaracija, ideja europskog ujedinjenja. Izmučena ratom, Europa je trebala mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost", rekao je to francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman davne 1950. godine.

"Svake godine obilježavamo Dan Europe koji je simbol mira, sigurnosti i jedinstva. projekt koji je ujedinio cijelu Europu", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mir, sigurnost, jedinstvo - ništa ne prikazuje bolje krizu vrijednosti nego rat na europskom tlu.

"U doba krize, vrijednosti još više dobivaju na značaju, zbog toga što prepoznajemo da je to neko ljepilo koje nas drži u Europskoj uniji. Jače vidimo da oni koji ratuju nemaju sve te vrijednosti", ističe voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaju li te vrijednosti ekstremno desne stranke - talijanska Braća Italije, poljsko Pravo i pravda i španjolski Vox, kojima Ursula Von Der Leyen već dugo šalje signal za koaliciju? A pred Europom je niz nacionalnih izbora.

"Veliko je pitanje kako će glasati Belgija, Austrija, Francuska, Njemačka, kako je konačno glasala Hrvatska, gdje bez obzira na to je li javno iskazano, vi imate podrivanje temelja Europe koje može biti iz institucija sistema, ali zgrada se može urušiti i od onih koji u njoj žive, ako se o njoj ne brinu", zaključuje povjesničar Tvrtko Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hoće li Plenković osobno predati potpise Zoranu Milanoviću? Razgovarali smo s uredom predsjednika

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo