DAN EUROPE / Plenković: 'Za otprilike četiri godine od danas, bit ćemo razvijeniji od 80 posto prosjeka EU'

Naglasio je da međunarodni položaj Hrvatske nikada nije bio ovoliko jak. Plenković je podsjetio na dosad uloženi trud da Hrvatska 'ulovi korak' sa zemljama koje su duže od nje živjele u slobodi i demokraciji

9.5.2024.
19:09
VOYO logo

 Hrvatski premijer Andrej Plenković je u četvrtak u povodu obilježavanja Dana Europe, mjesec dana prije izbora za Europski parlament, naglasio njihovu važnost zbog demokratskog legitimiteta koji daju hrvatskim eurozastupnicima.

"Polako dižemo stupanj participacije. Očekujem da će ove godine biti još više, to je jako dobro zbog demokratskog legitimiteta naših 12 zastupnika ili zastupnica i zbog snage glasa onih koji će Hrvatsku predstavljati u jedinom izravno izabranom predstavničkom tijelu od svih europskih institucija", kazao je Plenković na središnjoj proslavi Dana Europe na Europskom trgu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji Dan Europe obilježava se uz slogan Europskog parlamenta "Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost" jer točno mjesec dana kasnije građani Europske unije izlaze na izbore, stoji u priopćenju Predstavništva Europske komisije.

Image
GODIŠNJICA SCHUMANOVE DEKLARACIJE /

Danas obilježavamo Dan Europe. U Zagrebu vas čeka niz događanja

Image
GODIŠNJICA SCHUMANOVE DEKLARACIJE /

Danas obilježavamo Dan Europe. U Zagrebu vas čeka niz događanja

Plenković je podsjetio na dosad uloženi trud da Hrvatska "ulovi korak" sa zemljama koje su duže od nje živjele u slobodi i demokraciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj proces lovljenja koraka polako dolazi u fazu kada ćemo za otprilike četiri godine od danas biti po stupnju prosječne razvijenosti na više od 80 posto prosjeka Europske unije", dodao je Plenković, naglasivši da međunarodni položaj Hrvatske nikada nije bio ovoliko jak.

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman je podsjetio da se ove godine obilježava i 20. godišnjica najvećeg proširenja u povijesti Unije kada joj se pridružilo 10 novih članica: Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgijski veleposlanik William De Baets se također osvrnuo na proširenje Unije prije 20 godina, koje je nazvao "ne samo prirodnim, već i izrazom nade u bolju budućnost".

"Na koncu konca, nada nije samo san, već uvjerenje da možemo postići nešto bolje... Sada možemo reći da je ta nada opravdana... Razumljivo je da se drugi žele pridružiti i uživati u miru, demokraciji, stabilnosti i prosperitetu koje EU znači za nas. Surađujmo kako bismo im pomogli s pristupanjem, kako bismo se pripremili za proširenje i jačanje Europe", kazao je De Baets.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ratovi na istoku i jugu'

Grlić Radman je kazao da je "ruska agresija uzdrmala naša dotadašnja uvjerenja o sigurnosnoj strukturi kontinenta", no da je "Unija vrlo brzo odgovorila na ovaj izazov te zajednički podupiremo Ukrajinu u njezinoj pravednoj obrani jer brani naše vrijednosti".

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica je poručila da demokraciju "više ne možemo uzimati zdravo za gotovo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da je ona na neki način ugrožena, napadnuta na samim granicama ili čak na teritoriju naše Europske unije. Znamo što se događa u Ukrajini... i upravo tu demokraciju moramo danas braniti", poručila je Šuica.

Voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević je kazala da se ovom obljetnicom slavi "pripadnost zajednici s kojom dijelimo iste vrijednosti, pripadnost najrazvijenijem dijelu svijeta u kojem uživamo kvalitetan život".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko nas su krize, ratovi na istoku i na jugu, zajedno smo ih prevladali, ali iz njih smo izašli jači, danas radimo na jačanju otpornosti naše Unije, ostvarujemo rast, vodimo brigu o našim susjedima, gradimo partnerstva, štitimo međunarodni poredak utemeljen na pravilima", rekla je Ujević, dodavši da zapravo "vodimo europski način života".

Maja Ljubić Kutnjak, vršiteljica dužnosti voditeljice Ureda EP-a u Hrvatskoj, rekla je da će na europskim izborima pravo glasa imati "više od 370 milijuna Europljana"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi europski izbori odredit će smjer Europe u idućih pet godina te kako ćemo se zajedno suočiti s vrlo složenim trenucima naše generacije", poručila je Ljubić Kutnjak.

Fontane ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zasvijetlile su u srijedu navečer bojama i simbolima Unije u sklopu proslave Dana Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time se i glavni grad Hrvatske pridružuje inicijativi Europskog parlamenta koja će 8. i 9. svibnja obuhvatiti više od 60 europskih gradova ujedinjenih u poruci zajedništva uoči europskih izbora, ističe se u priopćenju Ureda EP-a u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO: Oporba komentirala raspodjelu ministarstava: 'Ovu Vladu jedino može srušiti Ured javnog europskog tužitelja'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo