'OKUS KAO NEKAD' / Tko kaže da su rajčice rezervirane samo za ljetne dane? Bili smo u Svetoj Nedelji gdje ih ima već sada!

Ljubitelji rajčica obično čekaju ljeto za prve domaće plodove, ali jeste li znali da ih ima već sada? I to u Svetoj Nedelji. Berba u staklenicima počela je već ovaj mjesec. Otkrili smo kako je to moguće

24.3.2023.
7:30
VOYO logo

Stotinjak radnika u Svetoj Nedelji od ranog jutra bere cherry, coctail i shake rajčice kao da je vrhunac sezone. Rajčica, kojih inače u Hrvatskoj nedostaje, ovdje ima u redovima kojima se ne nazire kraj. Ovaj staklenik s rajčicama prostire se na pet hektara i godiđnje ih se ovdje ubere čak četiri milijuna. Ima ih od ožujka pa sve do prosinca zahvaljujući idealnim uvjetima u stakleniku i hidroponskom načinu uzgoja.

Tehnologinja Martina Đureković kazala je da kada je riječ o navodnjavanju, koriste običnu vodu i hranjive elemente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je običan supstrat koji vi koristite recimo kad sadimo cvijeće doma. Znači ništa, nikakvih kemijskih primjesa ili preparata, obična kora od kokosa", rekla je Đureković.

Image
'najvažnija banka' /

U trezor sudnjeg dana pohranili i hrvatske biljke. U riznici sjemena i naš kukuruz te povrće

Image
'najvažnija banka' /

U trezor sudnjeg dana pohranili i hrvatske biljke. U riznici sjemena i naš kukuruz te povrće

Vlasnik staklenika i tvrtke za specijalnu proizvodnju rajčica, Zvonimir Belić, objasnio nam je tajnu uspjeha svojih rajčica, a to je ono što ljudi objašnjavaju kao onaj pravi domaći okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi se oduševe što nakon dugo vremena osjete taj jedan okus koji ih podsjeća na okus kakav je bio nekad. Uspjeli smo da smo prisutni u svim centrima regije. U Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, uskoro u BiH, a posebno sam ponosan što će naši proizvodi od ove godine odlaziti u Dubai", ispričao je Belić.

Važnu ulogu u ovom stakleniku imaju kukci zahvaljujući kojima nema štetnika, a posebno su važni i bumbari koji su zaduženi za oprašivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo i 10000 bumbara, obično se sve vrti oko te brojke, ali ima ih i puno više. Unosimo ih iz tjedna u tjedan tako da kroz cijelu godinu tu bude i 10, 15, 20 tisuća bumbara u stakleniku", pojasnila je Đureković.

Kao i u svakoj proizvodnji, i ovdje probleme pravi rast cijena energenata, a najviše struje. Rješenje su solarni paneli, ali do njih se ne može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belić je rekao: "Zakonska regulativa kaže da se paneli mogu stavljati na krovove, a kod nas je to nemoguće jer je to staklenik, treba nam svjetlost. Ne možemo staviti na krov, a na poljoprivredno zemljište je zabranjeno stavljanje solarnih panela."

Dok se to ne promijeni, proizvođači poput ovog moraju nastaviti s proizvodnjom iako su im troškovi za struju sad već i 10 puta veći nego prije koju godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo