EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE / Što građani misle o Turudiću na čelu DORH-a? Podršku mu daje tek svaki peti ispitanik!

Trećina ispitanika (32,5 posto) koji ne žele vidjeti Turudića na čelu DORH-a zaključuje da je stranački pristran i sklon HDZ-u

3.2.2024.
19:12
VOYO logo

Što građani misle o Ivanu Turudiću na čelu DORH-a? Rezultati ekskluzivnog istraživanja Promocije plus za RTL pokazuju da je za izbor Turudića tek svaki peti anketirani. Rezultate donosi Adrian De Vrgna.

Praktično svaki drugi ispitanik je protiv Turudića na mjestu glavnog državnog odvjetnika, točnije njih 48,1 posto. Četvrtina ispitanika (24,4 posto) niti podržava niti ne podržava Turudića na čelu DORH-a, a tek 19,1 posto ih Turudiću daje podršku. Ostali ispitanici (8,5 posto) ne znaju ili ne žele odgovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL Danas

Istraživanje je ispitalo i iz kojeg razloga ispitanici podržavaju Turudića na na čelu DORH-a. Više od trećine njih (34,3 posto) navodi da je riječ o sucu s velikim iskustvom. Petina ispitanih (20,3 posto) smatra da je ugledan, a najboljim kandidatom Turudića smatra 14 posto ispitanika. "Prijedlog je premijera kojeg podržavam", razlog je podrške za 5,2 posto ispitanika.

Image
Foto: RTL Danas/Screenshot

Što se tiče ostalih razloga podrške, 5 posto ispitanika navodi da Turudić ima autoritet. Ispitanici zatim navode da je bio dragovoljac Domovinskog rata i da je blizak HDZ-u, njihovoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL Danas/Screenshot

Trećina ispitanika (32,5 posto) koji ne žele vidjeti Turudića na čelu DORH-a zaključuje da je stranački pristran i sklon HDZ-u. Gotovo petina (18,9 posto) navodi da ga premijer Andrej Plenković i HDZ predlažu jer očekuju zaštitu od optužbi i progona. Oko 18 posto ispitanika tvrdi da je Turudićev "grijeh" to što je blizak s ljudima koji su u sukobu sa zakonom. Da je Turudić loš sudac i da ga zanima samo vlastita promocija smatra 12,9 posto ispitanika.

Image
Foto: RTL Danas/Screenshot

Oko 9 posto ispitanika (8,8 posto) navodi da se slaže s predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je žestoko protiv Turudića i smatra ga sigurnosno opasnim. Njih 7,2 posto kao razlog nepodrške navodi činjenicu da se Turudić zalaže za kažnjavanje curenja informacija iz istraga, odnosno da podupire "Lex AP".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL Danas/Screenshot

Više od polovice građana, odnosno njih 53 posto, navodi da će Turudić biti ovisan o politici i drugim akterima iz javnog, gospodarskog i društvenog života. Petina ispitanika (20,7 posto) vjeruje da će biti osrednje neovisan. Samo 16,2 posto ispitanika smatra da će Turudić biti neovisan u svom radu. Ostali ne znaju ili ne žele odgovoriti (10.2 posto).

Image
Foto: RTL Danas/Screenshot

Neovisno i učinkovito pravosuđe, ne samo na papiru, temelj je razvijenog društva. Građani bi u njega trebali imati povjerenje. Kod nas ga, prema svim istraživanjima, i dalje nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je za RTL provela Promocija plus, od 31. siječnja do 2. veljače na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška je +/- 2 cijelih 7 posto, a pouzdanost 95 posto. U nedjelju u RTL Danas objavljujemo novi CRO Demoskop.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo