TKO JE 'ŠIROKE RUKE?' /

Splitski ugostitelji otkrili tko daje najbolje napojnice. Pri vrhu su Amerikanci, ali nisu najdarežljiviji

'Naši uređaji imaju opciju ako će platiti karticom onda se nudi hoće li ostaviti 5, 10 ili 15 posto ili će sam odlučiti koji je to iznos', rekla je splitska konobarica i dodala da najčešće ostavljaju 10 posto

12.5.2024.
7:59
VOYO logo

Kolike su prosječne napojnice, je li model davanja napojnica karticom uspješan te tko su najdarežljiviji gosti otkrili su splitski ugostitelji. Moglo bi vas iznenaditi od kuda stižu gosti "široke ruke".

Piće na splitskoj rivi bilo je neizostavno za šeficu europske vlade i šefa Hrvatske. No tko je na kraju platio račun i koliku su napojnicu dali, iz splitskog kafića nisu htjeli otkriti.
No, većina konobara se slaže oko toga koji su gosti najdarežljiviji kad je u pitanju napojnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbolji gosti su svakako Amerikanci, Englezi i Nijemci, ali i naš narod ima tu kulturu da sad ostavlja", kaže konobarica u restoranu Slađana Jekić.

Priznaju da im je čak jednostavnije obračunati napojnicu kad gost plaća karticom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši uređaji imaju opciju ako će platiti karticom onda se nudi hoće li ostaviti 5, 10 ili 15 posto ili će sam odlučiti koji je to iznos", rekla je i dodala da najčešće ostavljaju 10 posto.

"To je super napojnica.”, dodaje.

Gosti isto smatraju da je to sasvim pristojna svota, ako se uopće odluče nagraditi konobare.

Image
ostavljate li bakšiš? /

Od 1. siječnja napojnice moguće ostaviti i pri plaćanju karticama. HGK: 'Ovo je stimulirajuće za ugostitelje'

Image
ostavljate li bakšiš? /

Od 1. siječnja napojnice moguće ostaviti i pri plaćanju karticama. HGK: 'Ovo je stimulirajuće za ugostitelje'

Holly iz Velike Britanije rekla je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je na primjer račun u restoranu 60 eura, dala bi napojnicu od deset posto, ali ako je samo kava ili samo neki zalogaj ne bi nužno dala napojnicu",

"Deset posto je dobra napojnica, ali ako je usluga više nego dobra možeš dati i više, ali deset posto je dobar početak", kaže njezina sunarodnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ima gostiju koji uopće nemaju običaj ostaviti ni centa napojnice.

Ugostitelj Siniša Matić otkrio je "konobarsku tajnu". Francuzi nemaju naviku davati, a ni Talijani kao ni ostatak Europe.

"Još su naši najbolji gosti uz Amerikance".

Fiskalizacija svih napojnica u početku je možda stvarala probleme, ali nakon nekoliko mjeseci primjene riječ je sada o uhodanoj rutini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj restorana Vedran Cvitković kaže:

"Sjede sa plaćom, nemaju ajmo reći lovu na dnevnoj bazi, ali sad kad im sjedne na kraju miseca dupla plaća uspjet će nešto I uštedjeti. Od početka godine imamo mogućnost napojnice na kartice, tako da mislim da im sve ide na korist".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kolika će biti napojnica, ipak će ovisiti i tome hoće li gost biti zadovoljan s uslugom.

nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo