'VELIKI JE PROBLEM...' / Među zagrebačkim roditeljima kružila uznemirujuća poruka. Dječak prijetio oružjem: 'Ne znamo je li šala'

Incident u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi. Zbog prijetnje puškom učenika koji ide u peti razred na terenu su policija i socijalna služba. Dio roditelja zbog svega danas nije poslao svoju djecu u školu, a dio krivi ravnateljicu koja je na tu dužnost stupila nedavno

Ivana Ivanda Rožić

Ivana Ivanda Rožić

Prati suđenja, najveće pravosudne afere, sigurnosne izazove u zemlji, nepravilnosti u policijskom sektoru

22.4.2024.
21:34
VOYO logo

Kasno sinoć među roditeljima jedne zagrebačke osnovne škole počela je kružiti uznemirujuća poruka, da je dječak prijetio puškom, a da roditelje o tome nitko nije obavijestio.

O cijelom slučaju obavijestila nas je jedna uznemirena majka čije dijete ne ide u razred s tim učenikom, ali ide u tu školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka poručuje: "Mi roditelji među sobom u grupi smo proslijedili te poruke, odnosno dobili informaciju da je dječak pokazivao slike puške koju ima doma i da će ju donijeti u školu. Naravno, da prvi osjećaj bio šok totalni. Sto upitnika, jer mi nismo dobili nikakvu informaciju."

Roditelji su odmah tražili informacije od ravnateljice koja im se tek jutros obratila pismom u kojemu između ostalog stoji i ovo: "... veliki je problem što i dalje nemamo dokaz o fotografijama niti se itko javio. Zaista molim da što prije ako imate fotografije vatrenog oružja koje je učenik slao pošaljete na moj e-mail."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu poručuje i kako shvaća ozbiljnost problema i brigu roditelja te da radi sve što može da se situacija što prije razriješi.

Image
DONOSIMO NOVE DETALJE /

'Sve je išlo na zataškavanje': Učenik zagrebačke osnovne škole sastavio popis za odstrel

Image
DONOSIMO NOVE DETALJE /

'Sve je išlo na zataškavanje': Učenik zagrebačke osnovne škole sastavio popis za odstrel

O cijelom slučaju obaviještena je i policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolina Požar Grubišić iz PU zagrebačke koja je voditeljica Odjela za maloljetničku delinkvenciju poručuje kako ne može reći same detalje, jer se radi o kazneno neodgovornom djetetu, ali da je policija odmah dobila dojavu od ravnateljice i uključila se u cijeli slučaj te se provodi istraga.

Cijelu situaciju jutros je pokušao umiriti i resorni ministar Radovan Fuchs tvrdeći da je ravnateljica škole učinila sve što je trebala. "Krizni tim će ako to škola zatraži izaći u školu i naravno obaviti razgovore, ali škola ima protokole kako treba postupiti unutar sebe", dodaje ministar. Dječak je suspendiran s nastave od četvrtka pa sve dok nadležne službe ne naprave sav posao. U Gradu upozoravaju - u posljednje vrijeme vršnjačkog nasilja u školama sve je više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš iznio nam je zabrinjavajuće podatke: "Do kraja prošle školske godine bilo je 331 prijave vršnjačkog nasilja i taj neki trend se nastavlja, to je stvarno zabrinjavajuće i zato grad Zagreb u javnom savjetovanju ima akcijski plan za prevenciju vršnjačkog nasilja."

Puno dojava po školama zbog sličnih situacija imala je i policija. U većini slučajeva nije bilo riječ o kaznenoj odgovornosti, već o neprimjerenom ponašanju, ali nažalost u nekom dijelu utvrđena je kaznena odgovornost djeteta, ali i njihovih roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I upravo zato Nikolina Požar Grubišić iz policije apelira na roditelje da razgovaraju sa svojom djecom.

"Mi ne možemo znati da li se radi o ozbiljnoj situaciji koja je ugrožavajuća i ometa funkcioniranje odgojno obrazovane ustanove ili se radi o neslanoj šali djeteta, znači jednostavno ozbiljno porazgovarati da ovo ozbiljno shvaćaju i da stvarno nema prostora ni mjesta za šalu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji se nadaju da će dječak koji je prijetio puškom dobiti psihološku pomoć kad se vrati u školu. I da će shvatiti da se s takvim situacijama doista nikada ne smije šaliti, niti prijetiti.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo