i tamo će odležat 2 godine / Lani su alpinisti vina položili u Modro jezero. I boce nestale. Sad su duboko u Crvenom jezeru. Tko se usudi?

Imotska su vina akcijom alpinista prvi put na dnu Crvenog jezera. Prošle su godine spuštena u Modro, ali nije bilo ništa od degustacije jer su boce nestale. Stoga do ovih mogu samo iskusni planinari. Pratili smo akciju na Crvenom jezeru

17.6.2023.
21:30
VOYO logo

Samo iskusni alpinisti i speleolozi spuštaju se niz padine Crvenog jezera. Opremljeni s 11 boca odabranih vina, ovoga puta ne spašavaju unesrećene, već imaju poseban zadatak. Butelje će položiti na sto metara dubine, vezati konopom, a lokaciju kaveza s vinima znaju samo oni.

Predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Imotski Branimir Mikulić rekao je da ih iz tog društva sudjeluje desetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što je zahtjevnije, nama je draže, pogotovo uz čašu vina. Jedva čekamo da siđemo, popijemo čašu vina i da se okupamo u miru", dodao je Mikulić.

Branimir Jukić, pročelnik Speleološkog odsjeka HPD Imotski, kazao je da se u Crveno jezero spuštaju samo odabrani, alpinisti s potrebnim vještinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJSTROŽA KAZNIONICA /

Zatvorenici Lepoglave dobili prestižnu nagradu za vino koje proizvode. No, plodove svoga uspjeha ne smiju degustirati

Image
NAJSTROŽA KAZNIONICA /

Zatvorenici Lepoglave dobili prestižnu nagradu za vino koje proizvode. No, plodove svoga uspjeha ne smiju degustirati

"Tako da nećemo imati tih problema da će netko doći do kaveza i otuđiti ta vina", pojasnio je Jukić.

Lani su vina položili u Modro jezero, ali sve su boce nestale i prije nego što je ono presušilo. Kako za imotska jezera postoji legenda o vilama, vinari se šale da su sigurno vile dobro tulumarile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je već alpinistički đir, ovdje nam neće uzeti vina. Ako uzme, to je neki vrhunski alpinist", kazao je proizvođač vina iz Imotskog Stipe Đuzel te je dodao da će tako znati gdje je vino završilo.

Ne bude li opet vila ili sličnih znatiželjnika, vina bi trebala prije degustacije odležati dvije godine u Crvenom jezeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruge Cvit razgovora Tomislav Jerković pojasnio je što je cilj.

"Cilj je da naše alge, Modro jezero, crvene stijene da odrade svoje i očekujemo da će biti drukčija vina s algama s plijesni. Tako da se nadamo da će naše autohtone sorte oplemeniti Crveno jezero", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga okuplja oko 40 vinara kojima je cilj brendirati ne samo autohtone sorte, već i prirodne ljepote. Imotski proizvođač vina Nikola Grabovac kazao je da spajaju ugodno s korisnim.

"Radimo promociju za svoja vina, za nas vinare, ali radimo promociju naše regije kao turističke destinacije koja ima značajne prirodne ljepote", pojasnio je Grabovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz dobra vina i prirodne ljepote, čini se da imotska turistička priča ide u sasvim dobrom smjeru.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo