gulite li i vi paradajz? / Kako 'skinuti' pesticide s voća i povrća? Provjerili smo s nutricionisticom pali li trik sa sodom bikarbonom

Doznali smo da neki koriste čak deterdžente, drugi pak i salatu operu u četiri ili pet voda. Stručnjaci otkrivaju što je na rang-listi hrane najzagađenije pesticidima, a što najmanje

23.5.2023.
22:00
VOYO logo

Na tržnica i u trgovinama sve vrvi voćem i povrćem, a kad se kupi, pojavi se ono vječno pitanje - kako ga oprati i riješiti se pesticida. Je li rješenje voda, soda bikarbona ili nešto treće?

Vlado iz Zagreba kaže da sve uglavnom lagano ispere. "Ja nisam od onih koji se boje bakterija, virusa i ostalih kerefeka", otkriva nam Vlado.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biba otkriva zašto ne koristi deterdžent, kao neki: "Vele da onda treba 17 litara vode da se ispere pod tekućom vodom, tko bi to trošio toliko vode?"

Ipak, ima i takvih. No, nutricionisti deterdžente baš i ne preporučuju zato nutricionistica Karmen Matković Melki, Ovo su najbolja rješenja za pranje voća i povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL DOSJE /

Što jedemo? Jaja sa salmonelom, voće s pesticidima... Kontrole su strože nego ikada, evo zašto

Image
RTL DOSJE /

Što jedemo? Jaja sa salmonelom, voće s pesticidima... Kontrole su strože nego ikada, evo zašto

Kaže koja su najbolja rješenja: "Ispiranje pod mlazom hladne vode se pokazalo kao prvo i najučinkovitije rješenje. druga je opcija namakanje, ali ono ne bi smjelo biti dugo. A tek onda kombinacije iz kućne radinosti, otopine sa sodom bikarbonom ili kombinacija vode s octom ili limunskom kiselinom."

No negdje pranje i nije toliko nužno jer je dovoljno namirnice i oguliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja iz Zagreba guli koru krastavca, ostalo pere u vodu, dok Nevenka guli i rajčicu. "Salatu operem u četiri ili pet voda, što je sigurno, sigurno je", kaže Nevenka.

U SAD-u, na temelju ispitivanja i analize hrane svake se godine sastavlja lista voća i povrća na koje treba pripaziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nutricionistica Matković Melki otkriva kao izgleda ta rang-lista: "Kad govorimo o prljavim namirnicama, najčešće je na prvom mjestu jagoda zbog činjenice da je jako osjetljiva namirnica, zbog svoje opne pa lako apsorbira sve moguće tvari iz okoliša. Na listu su i špinat, kelj, različite salate, drugo bobičasto voće."

Postoji i lista najčišćih, a to su primjerice avokado, ananas, mrkva, buče i krumpir koje od pesticida štiti tvrđa kora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo