ŠTO KAŽU MAJKE? / Godina staža za svako dijete: Kad će zaživjeti i hoće li se odnositi na postojeće majke? 'Još djece? Zašto ne'

Za svako dijete majke će dobiti po godinu dana radnog staža. Obećao je to jučer premijer, ali druge detalje nije otkrio, pa tako ni kada će mjera točno stupiti na snagu i hoće li se odnositi na sve majke

12.12.2023.
20:00
VOYO logo

Malena Lucija na svijet je došla jučer, negdje u vrijeme kada je i premijer najavio novu mjeru da za svako dijete majke dobiju po godinu dana radnog staža. Njezina majka Anđela Radinović Damić iz Zagreba zadovoljna je ovom najavom. "Odlično. Slažem se sa svakom mjerom koja će poticati mlade roditelje da imaju što više djece i da na taj način pridonesu poboljšanju demografske slike Hrvatske", rekla nam je.

Priznaje i da bi je ta mjera potaknula da ima još djece. "Zapravo, zašto ne?", pita se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično razmišlja i Zagrepčanka Dora Zelanto, koja je prije dva dana rodila svoje prvo dijete, kći Sofiju. "Trenutno sam u malo većim brigama s bebicom, ali vjerojatno bi mi to značilo za budućnost da bi se odlučila možda na još djece. Sad je još rano za razmišljati o tome, ali u svakom slučaju super mjera", i ona se slaže.

Image
DOBRA STRANA DANA /

Emotivne priče s Merkura: 'Majke je dala organ kćeri, teta nećakinji. Zadnja je priča supruga koji je pomogao ženi'

Image
DOBRA STRANA DANA /

Emotivne priče s Merkura: 'Majke je dala organ kćeri, teta nećakinji. Zadnja je priča supruga koji je pomogao ženi'

Još se ne zna kada bi ta mjera zaživjela i hoće li se odnositi na majke koje će tek roditi, a dio je Strategije demografske revitalizacije do 2033.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To vam sada ne mogu reći je li to iduće godine, ali na nama je da sve ono što smo si zacrtali da i ostvarujemo", poručuje državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić. Na pitanje hoće li se to odnositi na sve postojeće majke ili samo one koje će to tek biti, odgovara da će o tome morati razgovarati sa zainteresiranom javnošću i radnom skupinom.

Jasno je tek da je broj rođene djece u padu. U prvih deset mjeseci prošle godine rođeno ih je oko 28 i pol tisuća, a u ovoj godini ni 27 tisuća, odnosno oko tisuću i pol manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve mjere koje su dosad donesene su poželjne, ali to su zapravo tehničke demografske mjere o kojima ne bi trebalo uopće razgovarati, to je trebalo odavno donijeti", smatra demograf Stjepan Šterc. U ovom slučaju ističe da bi bilo logično da se mjera odnosi na sve postojeće majke.

Ali neće i za očeve. "Majka je ta koja koristi najčešće u visokom postotku, gotovo 100 posto rodiljni dopust, iako oba roditelja imaju mogućnost korištenja i rodiljnog, a ne samo roditeljskog dopusta", pojašnjava Josić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok demografi predlažu ključne strateške mjere kao što su otvaranje kreditnih linija, rješavanje stambenih pitanja, prijedlog za vladajuće imaju i same majke.

"Radim u zdravstvu i svakako povećanje plaća bi jako dobro došlo", kaže Anđela. A Dora dodaje da bi bilo odlično da se oslobode mjesta u vrtićima. "O tome razmišljamo pogotovo jer su nam bebe 12. mjesec. Neće imati još godinu dana kad krenemo raditi", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa možda bi se uz sve te mjere i mladi prije odlučili na više djece.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo