pregledi su važni / Daria je medicinska sestra i njoj je otkriven rak: 'Imate vremena za frizera? Odite na pregled jednom godišnje'

Svaki dan u Hrvatskoj jedna žena dozna da ima rak grlića maternice, svaki treći dan jedna žena od te bolesti umre. No iz godine u godinu rezultati otkrivanja, ali i liječenja sve su bolji. 'To jebolest koja se može naći u premalignim lezijama koje imaju uspjeh izlječenja veći nego što to ima gripa, otkriva dr. Dražan Butorac.

26.1.2023.
20:18
VOYO logo

Prije osam godina otkriven joj je rak vrata maternice. Kao medicinska sestra radila je u ginekološkoj ordinaciji i preglede je obavljala redovito.

"Bio mi je to veliki šok, jer naravno uvijek mislite ne može se to dogoditi vama. Bilo mi je teško jer razmišljala sam prvo o troje djece, o liječenju i svemu što me čeka. Drugo o tome što će okolina reći", govori Daria Ivanjek iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rak je otkriven na vrijeme i uspješno je izliječena. Poruku ima za sve žene.

Image
strašni podaci /

U Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje umre 120 žena

Image
strašni podaci /

U Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje umre 120 žena

"Da jednom godišnje izdvoje vrijeme za kvalitetan ginekološki pregled. Svi imamo vremena otići frizeru, nokte, bilo gdje, najmanje mislimo o zdravlju", dodaje Ivanjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na godinu u Hrvatskoj od raka vrata maternice oboli 320 žena, a bitku s bolesti izgubi njih oko 120.

"Iz godine u godinu imamo sve bolje rezultate kako otkrivanja tako i liječenja, ali jako je važno reći da je to bolest koja se može naći u premalignim lezijama koje imaju uspjeh izlječenja veći nego što to ima gripa", kazao je ispred Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZ-a Dražan Butorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše žena obolijeva u dobi između 35 i 55 godina.

"Nitko ne reagira dobro kad se suoči s malignom bolesti, a pogotovo ne žene u fertilnoj dobi. To je za njih dodatno opterećenje međutim kad im se objasne današnje mogućnosti, pohranjivanje i jajnih stanica i embrija , to lakše prihvaćaju. Često nakon provedene terapije malignih bolesti se uspije postići trudnoća", govori predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice Krunoslav Kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važni su preventivni pregledi i cijepljenje protiv HPV-a. Ovaj virus uzrokuje šest vrsta raka, a najčešći je karcinom vrata maternice. Prošle školske godine cijepljeno je 44 posto djevojčica i 25 posto dječaka u osmim razredima.

Ove godine s cijepljenjem se kreće ranije, od petog razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Aktivno ćemo pozivati djecu petog, šestog, sedmog i osmog razreda u školske ambulante, tako će roditelji imati 3, 4 godine da odluče cijepiti svoje dijete na vrijeme. Izuzetno je važno cijepiti i dječake i djevojčice jer dječaci nisu samo komarci oni ne prenose bolest nego mogu i oboljeti", kazala je glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban.

Cilj svjetske zdravstvene organizacije je da 90 % djevojaka do 15 godina bude cijepljeno, a da 70 % žena do 35 godina obavi preventivni pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo