neće ga biti dva mjeseca / Čeka nas nestašica Klavocina. Ipak, zasad ga još ima u ljekarnama: ' Nije potrebno stvarati kućne zalihe'

Ako nemamo lijek koji je prvi izbor, dajemo drugi lijek, koji je jednako učinkovit i koji će jednako utjecati na određenu bakteriju. Najteže nam je kod djece ako nema sirupa jer oni ne mogu progutati tablete koje su velike. Dogovaramo se onda s ljekarnama jer neke tablete se mogu i usitniti, rekla je Mirela Marković liječnica, obiteljske medicine

17.11.2023.
20:30
VOYO logo

U sezoni infekcija najavljena je moguća nestašica Klavocina, lijeka koji se često propisuje djeci i odraslima. U zagrebačkim ljekarnama zaliha još ima. Popularni lijek brzo se troši, ali police se pune.

"Naša ustanova ima zalihe za otprilike mjesec dana i postoje na tržištu zamjene od drugih proizvođača istog sastava. Nadamo se da će te količine biti dostatne za nadolazeću zimsku sezonu. Koristi se za liječenje različitih infekcija i upala tako da dosta se često koristi“, rekla je Katarina Šarić, magistra farmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakodnevno se propisuje djeci i odraslima. Nestašica Klavocina najavljena je od sredine prosinca, a normalizacija se očekuje do kraja siječnja. Iz Hrvatske agencije za lijekove poručuju da to ne znači da pacijenti ostaju bez antibiotika.

„Lijeka trenutačno ima na tržištu i dostupne su zamjenske terapije. Nema potrebe za stvaranjem zaliha jer se uzima po preporuci liječnika za bolesti za koje je namijenjen. Nema potrebe za stvaranjem kućnih zaliha jer se time dodatno stvara opterećenje na potrošnju lijekova na tržištu“, rekla je Maja Bašić, glasnogovornica Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dobit će ga 8 djece /

Odobren lijek za djecu niskog rasta. Majka oboljele djevojčice: 'Presretni smo i ovime smo drugima olakšali borbu'

Image
dobit će ga 8 djece /

Odobren lijek za djecu niskog rasta. Majka oboljele djevojčice: 'Presretni smo i ovime smo drugima olakšali borbu'

Da antibiotika nedostaje posljednje dvije godine često osjete i liječnici. U tim situacijama pacijentima izdaju recept za zamjenski lijek drugog proizvođača.

„Ako nemamo lijek koji je prvi izbor, dajemo drugi lijek, koji je jednako učinkovit i koji će jednako utjecati na određenu bakteriju. Najteže nam je kod djece ako nema sirupa jer oni ne mogu progutati tablete koje su velike. Dogovaramo se onda s ljekarnama jer neke tablete se mogu i usitniti“, rekla je Mirela Marković liječnica, obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je u ovoj godini prijavljeno 185 nestašica različitih lijekova.

„Lijekova ima dovoljno i ne očekuju se nove kritične nestašice. Za sve lijekove koji su u nestašici imamo zamjenske terapije koje su odobrene za stavljanje u promet u Hrvatskoj ili zamjenske terapije koje su dobavljaju preraspodjelom s drugih tržišta u Europskoj uniji“, rekla je Maja Bašić, glasnogovornica Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođači upozoravaju - zbog viših troškova proizvodnje i nižih cijena lijekova, dostupnost je manja. Zato od Ministarstva zdravstva traže usklađivanje s inflacijom.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo