Od poreza do kave / Butković za RTL Danas o Vladinim mjerama: 'Išli smo s dobrom namjerom. Nikoga nismo isključili'

U intervjuu za RTL Danas, potpredsjednik Vlade, ministar Oleg Butković, odgovorio je na pitanja o zamrznutim cijenama proizvoda, porezu na kavu kao i budućem rasterećenju poreza na plaće

14.3.2023.
20:05
VOYO logo

O setu Vladinih mjera do najskuplje kave, razgovarali smo s potpredsjednikom Vlade, Olegom Butkovićem.

Čuli smo novitet u paketu mjera, a to su su zamrznute cijene proizvoda, do kada će one biti zamrznute?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kada je potrebno, do sada ih je bilo devet sada ih je osam. Zbog potražnje smo morali izbaciti svinjske proizvode, lopaticu i drugi dio, a ubacili smo carsko meso I mislim da je to dobar potez nakon zaključenja mjera koje smo napravili u nedjelju. Imali smo određeni dio koji smo završili, to je osam proizvoda i mislim da je to dobro.

Zašto cijena kruha nije zamrznuta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije kruh, ali je brašno.

Ograničili ste cijene goriva, brašna, sve u proizvodnji je ograničeno zašto onda kruh raste?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba vidjeti, to je stara priča trgovaca i povećanja cijena. Jesu li su one opravdane ili ne to se treba utvrditi. Time se bavi Državni inspektorat i Ministarstvo gospodarstva. Ovime priča ne završava, neću reći rat nego epizoda s trgovcima. Za to treba postojati uvjet. Postoje liste, uspoređivati će se i pratiti i dalje.

Ako je sve to ograničeno, ima li opravdanja da cijena kruha raste?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema.

U subvencije su uključeni i oni koji su odbili surađivati s vladom kada je rast cijena u pitanju, zašto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne možete donositi mjere da nekoga isključujete. Vlada je od samih početaka u nekoliko navrata i  s ovim prošlogodišnjim paketom mjera išli široko, horizontalno i s dobrom namjerom. Ne možete nekoga isključiti i reći ovome ću dati ovome neću. Postoji čitav niz drugih subvencija.

Premijer kaže da je to izmišljena tema. Jeste li razgovarali o tome u vladi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnjem ciklusu i zadnjem načinu funkcioniranja odnosno rasprave oko mjera nismo razgovarali, ali smo rekli da će Inspektorat i Ministarstvo gospodarstva nastaviti pratiti stanje na terenu i sve one koji su neopravdano dizali cijene,a to je bilo kod uvođenja eura. To trebamo naglasiti, kada su se davale izjave, kada se to komuniciralo, sve je to bilo u trenutku kada smo uveli euro.

Pričali smo o porastu cijena, a sad inflacija, zbog eura ili zbog toga što trgovci podižu cijene, koja je razlika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni inspektorat i Ministarstvo gospodarstva nastavljaju i dalje pratiti situaciju, obilaziti teren i svi one koji su neopravdano dizali cijene biti će u proceduri.

Jeste li za ukidanje subvencija takvim trgovcima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja nisam nikad za nikava ukidanja, ne treba ići restriktivno, uvijek treba ići na dogovor, na poštivanje. Vlada je dala velik doprinos da građanima i gospodarstvu situacija bude lakša u odnosu na ono što nam se dogodilo. Nisam za ukidanje, ali sam za da se to prati i sankcionira.

Prilikom predstavljanja mjera, Premijer je rekao da je priča o ukidanju subvencija takvim gospodarskim subjektima izmišljena. Jeste li pričali o tome ili ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja sam danaa bio uz njega kada je to govorio. Kada smo donosili te mjere uopće nismo raspravljali da te mjere za nekoga ukinemo. Bio je tu u pravu. Ovo je bilo kada smo ušli u euro i vidjeli da određeni trgovci neopravdano dižu cijene. Nakon toga je Vladadonijela zaključak i zadužila Državni inspektorat i Ministarstvo gospodarstva da se bavi tim pitanjem, nakon toga su bili obilasci i ispitivanje. Vlada se s tim pitanjem bavila. Mi ni na jednom kolegiju i sastanku kada smo donosili ovaj paket nismo o tome raspravljali.

Hoćete li porezno rasteretiti plaće? Čuvate li to kao predizborni potez?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo jučer imali sastanak gospodarsko-socijalnog vijeća i to se pitanje nametnulo. Ova Vlada je u ovih nekoliko godina imala nekoliko krugova poreznih rasterećenja i sigurno da ćemo se i nakon ovog paketa mjera baviti i dalje poreznim rasterećenjem i politikom. Vidjeti ćemo što je najbolje za naše građane, pratiti ćemo inflaciju. Cilj ovih mjera je da utjecaj na inalfciju bude takav da ona bude što manja, što i vidimo da ona u posljednja tri mjeseca polako pada. Ide turistička sezona za koju se nadamo da će biti dobra te otvaramo pitanje jesenskog paketa mjera kad govorimo struji i naravno sve vrste poreza će biti sigurno na stolu.

Hoće li na stolu biti porez na kavu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Primorac je u siječnju ranije govorio da je porez na kavu nešto o čemu se govori, što ide prema ukidanju.

Što ako se ne spuste cijene kave?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vdijet ćemo što će se dogoditi, vjerujem da ako se dogodi da će i oni biti kako treba jer ugostitelji su i sad ovim paketom mjera zaštićeni zajedno sa svim malim poduzetnicima da im se cijena struje neće povećavati.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo