pretjerujemo / Blagdanski stol pun, ali godišnje svatko od nas baci 71 kg hrane! No nešto se može jesti danima

Image
Foto: RTL

Na blagdanskom stolu i ove je godine hrane bilo više nego što je potrebno. Tradicija nalaže da se za obitelj i najbliže servira ono najbolje. Što s viškom, e to je već drugo pitanje… Donosimo ideju više da se što manje toga baci

27.12.2022.
8:00
RTL
VOYO logo

Purica, mlinci, francuska i pečenje…Na blagdanskom stolu i ove je godine hrane bilo više nego što je potrebno. Tradicija nalaže da se za obitelj i najbliže servira ono najbolje. Što s viškom, e to je već drugo pitanje…

"Ostalo je jako puno, mada je bila cijela komplet familija, a ja uvijek priredim i za danas jer je danas isto blagdan", poručuje Vesna iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek računaš da ne bu manjkalo i onda skuhaš i spečeš viška" kaže Karlo iz Zagreba.

Image
OSVOJIO 35 BODOVA /

Mario se potrudio, no nisu svi bili zadovoljni: 'Hrana je bila malo siromašna'

Image
OSVOJIO 35 BODOVA /

Mario se potrudio, no nisu svi bili zadovoljni: 'Hrana je bila malo siromašna'

Poražavajuće ali istinito, ostatak hrane vrlo često završava u smeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šteta je ako se već potrudiš da skuhaš – zašto kuhano baciti? Ili ako si već kupio, pa to su novci", dodaje Blanka iz Zagreba.

Puno „takvog“ novca ode u vjetar. Prema istraživanju Eurostata svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci 71 kilogram hrane. Prosjek unije je 170 kilograma i ovoj smo kategoriji drugi najbolji u Uniji, manje od nas bacaju samo Slovenci 68 kilograma. Najgori Ciprani, u smeće bace 397 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar dio hrane koju bacamo itekako je jestiv. Purica koju smo za Božić ispekli, dan ili dva kasnije može postati novo jelo.

"Onda se može napraviti sa malo povrća pureća salata. Pa da ne ide majoneza unutra, može i malo vrhnja kiseloga gdje je laganije nego majoneza. Bezbroj je mogućnosti, samo malo maštu uključiti", savjetuje Tomislav Špiček, kuhar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem nastaje već u dućanima u kojima kupujemo i ono što nam treba i ne treba.

"Uvijek s popisom idem u kupovinu i volim kupiti samo ono što piše na papiru baš zato da se ne kupuje nešto što nije potrebno u kući" ističe Špiček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i vrlo osjetljiva riba, govori nam pulski ribar, može trajati par dana u frižideru ako ju se odmah stavi u led.

"Moraš je odmah šokirati kad je uloviš, moda biti šokirana i živa i onda može trajati dva do tri dana i nema problema", poručuje Boris Strmotić, ribar iz Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I gospođa Duška Malšanović iz Pule ima već pripremljeni scenarij što s viškom hrane.

"Ako nešto ostane od hrane to spremim u duboko. Stavim u duboko, odložim za dalje. Ili donesem golubovima, pticama", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je bolje nego da se baci. Jer jestiva hrana u smeću trebala bi nam biti zadnja opcija.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo