Play ponuda

PUTIN POKAZUJE MIŠIĆE / Ruski ratni brod s 'nezaustavljivim' hipersoničnim projektilima plovi prema SAD-u: Radarska kontrola zabilježila je neočekivani manevar

Image
Foto: screenshot

Ruska fregata 'Admiral Gorškov' naoružana je raketama Cirkon koji mogu dostići brzinu od 10.700 kilometara na sat, devet puta većom od brzine zvuka, a mogu nositi i nuklearno oružje

24.1.2023.
16:50
screenshot
Play ponuda

Ruski ratni brod naoružan tzv. "nezaustavljivim" hipersoničnim projektilima plovi prema američkoj obali, piše The Sun pozivajući se na izvješća NATO-a s terena. Fregatu 'Admiral Gorškov' s navođenim projektilima pomno prati ratna morniarica NATO-a. Ruski ratni brod naoružan je raketama Cirkon koji mogu dostići brzinu od 10.700 kilometara na sat, devet puta većom od brzine zvuka i mogu nositi nuklearno oružje. Fregata također nosi i projektile Kalibr koji je Rusija koristila u agresiji na Ukrajinu.

Brod izveo neočekivani manevar kod Azora

Prema nepotvrđenom izvješću s ruskog Telegram kanala, brod je uočen na radaru u međunarodnim vodama Atlantskog oceana, ali na udaljenosti na kojoj je obala SAD-a u dometu. Rusko ministarstvo obrane zasad nije komentiralo ove informacije koje su objavljene nakon što je početkom ovoga mjeseca britanska kraljevska mornarica presrela rusku fregatu u kanalu La Manche.

Potom je ruski brod pratila i portugalska mornarica, a očekivalo se da će ploviti oko Afrike. No, radarska kontrola zabilježila je da je fregata 'Admiral Gorškov' izvela neočekivani manevar. Prema jednom izvješću, odvojila se od svoga pratećeg broda za opskrbu gorivom, Kame, u Biskajskom zaljevu i krenula prema zapadu, dok je Kama nastavila ploviti prema jugu, prolazeći Azore.

Image
ORUŽJE APOKALIPSE /

Rusi 'mlataraju' nuklearnim torpedom koji bi mogao potopiti Britaniju: Pogledajte jeziv video i demonstraciju razmjera udara

Image
ORUŽJE APOKALIPSE /

Rusi 'mlataraju' nuklearnim torpedom koji bi mogao potopiti Britaniju: Pogledajte jeziv video i demonstraciju razmjera udara

Putin: Nijedna zemlja nema ništa slično

Isplovljavanje ove fregate iz arktičke pomorske baze Severomorsk, 4. siječnja, ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je kao "važan, ako ne i iznimno značajan događaj". Jasno je dao do znanja da je misija ove fregate pokazivanje snage Zapadu. Također se hvalio time da se NATO ne može mjeriti s najnovijom generacijom ruske hipersonične vatrene moći.

"Nijedna zemlja nema ništa slično Cirkonu. Siguran sam da će takvo moćno oružje omogućiti pouzdanu zaštitu Rusije od potencijalnih vanjskih prijetnji i pomoći u osiguravanju nacionalnih interesa naše zemlje", rekao je tada Putin.

'Vidjet će projektile tek kada pogode cilj'

Moskva se već ranije hvalila da je ova fregata "najopasniji neprijatelj ratnih brodova u svjetskim oceanima". Prošle godine, projektil Cirkon probno je ispaljen s 'Admirala Gorškova' u Barentsovom moru i pogodio je metu udaljenu 1000 kilometara dalje u Bijelom moru. Kapetan fregate Igor Krohmal kazao je tada: “Nitko neće vidjeti lansiranje projektila i njegov let. Vidjet će ga tek kada pogodi cilj.”

Fregata 'Admiral Gorškov' trebala je ploviti do Indijskog oceana u ovoj misiji, a sljedeći mjesec očekuje se da će sudjelovati u zajendičkim vojnim vježbama s kineskom i južnoafričkom mornaricom u blizini luka Durban i Richards Bay u vodama Južne Afrike.

Play ponuda
Play ponuda