UN-ova agencija za kulturu dodala je kuhanje boršča, juhe koja se obično priprema od cikle i krumpira na svoj popis ugrožene nematerijalne kulturne baštine. Navode da je jelo specifično za - Ukrajinu, prenosi BBC.
Ukrajina je 2020. godine podnijela zahtjev da se kultura kuhanja tog jela doda na UNESCO-ov popis ugrožene kulturne baštine, a odluka o uvrštavanju na popis trebala je biti donesena 2023. godine. Proces donošenja odluka bio je ubrzan zbog ruske invazije na Ukrajinu i "negativnog utjecaja" na tradiciju jela, rekao je UNESCO u priopćenju za javnost.
"Oružani sukob je ugrozio kulturu kuhanja tog jela, budući da ljudi ne mogu ne samo kuhati ili uzgajati povrće za jelo - nego i okupiti se kako bi prakticirali jedenje jela, što potkopava društveno i kulturno dobro", poručili su iz UNESCO-a.
"Pobjeda u ratu za boršč je naša!", rekao je ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkachenko.
Dok Ukrajina boršč smatra svojim nacionalnim jelom, on se također široko konzumira u Rusiji i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza - zbog toga je njegovo podrijetlo sporno.
Riječ je o gustoj juhi, obično crveno obojenoj zbog cikle - iako postoje i zelene i bijele varijante. Mnogo je suprotstavljenih tvrdnji o tome odakle potječe, kako treba pisati njen naziv, priprema li se s mesom ili ne - a debate se vode čak i oko toga treba li na vrh staviti kiselo vrhnje.
Rusko je ministarstvo vanjskih poslova zbog toga ismijalo potez UNESCO-a, navodeći da za rusku verziju jela ne postoji potreba za takvim oblikom "očuvanja".
"Naš boršč ne treba čuvati, već ga treba podvrgnuti potpunom uništenju na tanjuru", napisala je na Telegramu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova.
O podrijetlu jela proteklih se godina žestoko raspravljalo na društvenim mrežama, što je dovelo do intenziviranja onoga što su neki nazvali "boršč ratovima".