UZNEMIRUJUĆA PORUKA IZ MOSKVE / Rusi pobjesnjeli zbog onog što Amerikanci čine otkad je srušen dron u Crnom moru: 'To je otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili'

Image
Foto: Profimedia

'Poruke nekih američkih dužnosnika nadilaze zdrav razum', poručio je ruski veleposlanik u SAD-u, Anatolij Antonov

16.3.2023.
10:27
Profimedia
VOYO logo

Rusija je SAD-u u srijedu poručila da se drži podalje od njenog zračnog prostora nakon što su ruski borbeni zrakoplovi presreli američki dron koji je potom pao u Crno more, što je bio prvi izravni sukob između supersila otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Kremlj i Washington se međusobno optužuju za incident koji se zbio u utorak u međunarodnom zračnom prostoru u blizini teritorija za koji Rusija tvrdi da ga je anektirala od Ukrajine dok i dalje traju sukobi između ukrajinskih i ruskih snaga na istoku Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INCIDENT IZNAD CRNOG MORA /

Rusija upozorila Amerikance da se drže podalje od njenog zračnog prostora: 'Nemojte da se ovo ponovi!'

Image
INCIDENT IZNAD CRNOG MORA /

Rusija upozorila Amerikance da se drže podalje od njenog zračnog prostora: 'Nemojte da se ovo ponovi!'

“Poruke nekih dužnosnika nadilaze zdrav razum”, poručio je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama, Anatolij Antonov, komentirajući prijetnje nekih američkih dužnosnika, ponajprije senatora Lindseyja Grahama da će oboriti ruske zrakoplove u međunarodnom zračnom prostoru ako se približe američkoj vojnoj opremi.

'Pentagon je uvrijeđen'

TASS, koji prenosi izjavu veleposlanika, navodi da je Rusija učinila sve da spriječi takve incidente te da je unaprijed obavijestila međunarodnu zajednicu o granicama privremenog režima za korištenje zračnog prostora uspostavljenog u svrhu provođenja “specijalne vojne operacije”, kako Rusija naziva rat u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naravno da je Pentagon uvrijeđen zbog gubitka skupe opreme, no u ovom slučaju, američke optužbe o neprofesionalizmu bi trebalo usmjeriti na njihovu vlastitu adresu”, dodao je Antonov.

“Namjerno napadati ruski zrakoplov u neutralnom zračnom prostoru nije samo zločin prema međunarodnom pravu, već i otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili”, upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugačiji oružani sukob

Poručio je da bi se oružani sukob između SAD-a i Rusije značajno razlikovao od onog kojeg Amerikanci vode u Ukrajini.

“Je li Kapitol spreman izložiti američke građane i međunarodnu zajednicu riziku sveopćeg nuklearnog rata? Odgovorite, dragi senatore! Ne tražimo sukob s nuklearnom silom. Nastavljamo održavati kontakte, uključujući i preko Ministarstva obrane, kako bismo spriječili nenamjerne sudare. Volio bih da američki političari imaju isti stav prema odnosima s Rusijom”, zaključio je Antonov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo