Play ponuda

'BRZO ĆEMO DJELOVATI' / 'Ovo je ključan trenutak': Sve izvjesnija isporuka moćnih tenkova Ukrajini; Lukašenku ponuđen pakt o nenapadanju?

Image
Foto: Profimedia

Sve je veći pritisak na vladu njemačkog kancelara Olafa Scholza da pošalje svoje tenkove Leopard Ukrajini i dopusti drugim zemljama isporuče Leoparde

24.1.2023.
15:41
Profimedia
Play ponuda

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u utorak saveznike da ubrzaju isporuke teškog i naprednijeg naoružanja Kijevu te je izrazio uvjerenje da će uskoro doći do odluke o slanju borbenih tenkova Ukrajini.

Stoltenberg je u Berlinu održao konferenciju za medije zajedno s novim njemačkim ministrom obrane Borisom Pistoriusom koji je rekao da će njegova vlada brzo djelovati po pitanju slanja tenkova ako se postigne konsenzus. Sve je veći pritisak na vladu njemačkog kancelara Olafa Scholza da pošalje svoje tenkove Leopard Ukrajini i dopusti drugim zemljama isporuče Leoparde.

Prema pravilima nabave Njemačka mora odobriti izvoz svakog Leoparda. Međutim, Scholzova Socijaldemokratska stranka još je uvijek suzdržana po tom pitanju.

Izvor iz njemačkog obrambenog sektora rekao je Reutersu da je Poljska podnijela zahtjev njemačkoj vladi kojim traži odobrenje isporuke vlastitih 14 tenkova Leopard 2 A4 Ukrajini, čime je dodatno povećan pritisak na Berlin. Ranije je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak pozvao Njemačku da odobri slanje Leoparda.

"Ovo je naša zajednička stvar jer je u pitanju sigurnost cijele Europe!" napisao je na Twitteru.

Image
POJAVILA SE SNIMKA /

Rusi srušili 'Eiffelov toranj': 'Francuska je na listi neprijateljskih zemalja i ne mogu podnijeti ovaj podsjetnik na Pariz'

Image
POJAVILA SE SNIMKA /

Rusi srušili 'Eiffelov toranj': 'Francuska je na listi neprijateljskih zemalja i ne mogu podnijeti ovaj podsjetnik na Pariz'

'Ključni trenutak'

"U ovom ključnom trenutku u ratu, Ukrajini moramo pružiti jače i naprednije sustave, i to moramo učiniti brže", rekao je Stoltenberg novinarima.

"Stoga pozdravljam našu današnju raspravu. Razgovarali smo o pitanju borbenih tenkova. Konzultacije među saveznicima će se nastaviti i uvjeren sam da ćemo uskoro imati rješenje", dodao je Stoltenberg.

Pistorius je rekao da Njemačka ne stoji na putu drugim zemljama koje obučavaju ukrajinske trupe za korištenje tenkova Leopard dok traju razgovori.

Dodao je da je pogrešno reći da "postoji nejedinstvo ili da je Njemačka izolirana".

Smatra da je Scholz pokušao uspostaviti konsenzus po pitanju tenkove, dodajući da NATO ne smije postati strana u ratu u Ukrajini.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock signalizirala je moguće pomake u nedjelju kada je rekla da njezina vlada neće stajati na putu ako Poljska želi poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu.

No, čini se da je u utorak dužnosnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova ublažio tu izjavu. On je kazao kako će Scholz odlučiti o slanju tenkova.

Lukašenko tvrdi da je dobio ponudu za pakt o nenapadanju s Ukrajinom

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je u utorak da je od njega zatraženo sklapanje pakta o nenapadanju s Ukrajinom, izvijestila je državna novinska agencija Belta, prenosi Reuters.

Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, objelodanio je navodnu ponudu na sastanku s dužnosnicima vlade i snaga sigurnosti, na kojemu je također optužio Ukrajinu da je dopustila Zapadu korištenje njenog teritorija za obuku i naoružavanje militanata koji bi mogli destabilizirati situaciju u Bjelorusiji.

"Traže od nas da ni pod kojim uvjetima ne ulazimo u rat s Ukrajinom, da tamo ne premještamo svoje trupe. Predlažu da sklopimo pakt o nenapadanju", kazao je Lukašenko, navodi Belta.

Iz njegove je izjave nejasno jesu li Ukrajina ili Zapad dali navodnu ponudu, piše Reuters.

Kijev nije komentirao Lukašenkove navode, a ranije su ukrajinski dužnosnici upozoravali da bi Rusija opet mogla pokrenuti ofenzivu na sjever Ukrajine iz Bjelorusije.

Kremlj je odbio "za sada" komentirati hoće li Lukašenko s Putinom razgovarati o navodnoj ponudi.

Minsk je dopustio ruskoj vojsci korištenje bjeloruskog teritorija u pokretanju invazije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine. Međutim, bjeloruski vojnici za sada ne sudjeluju u ratu, ali je pojačana zajednička vojna obuka bjeloruskih postrojbi s ruskim snagama stacioniranima u Bjelorusiji. Lukašenko je također optužio Ukrajinu u utorak da se na njenom teritoriju nalaze militanti koji bi mogli sudjelovati u navodnom dugoročnom zapadnom planu destabilizacije Bjelorusije.

"Ne znam zašto to treba Ukrajincima", kazao je Lukašenko. Dodao je da će bjeloruske snage oštro odgovoriti na bilo kakvu prijetnju redu u zemlji.

Play ponuda
Play ponuda