Play ponuda

ŠOKANTNA PROGNOZA MMF-A / Rusko gospodarstvo će rasti brže od američkog, a Britaniji se crno piše: Pogledajte što na to kaže ruski ekonomski stručnjak

Image

Rat u Ukrajini, kao i više kamatne stope središnjih banaka, čimbenici su koji i dalje opterećuju gospodarsku aktivnost u cijelom svijetu

31.1.2023.
17:18
Play ponuda

Očekuje se da će rusko gospodarstvo rasti brže od američkog 2024., prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), prenosi Newsweek.

Nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu 24. veljače 2022., Rusija je pogođena oštrim ekonomskim sankcijama čiji je cilj bila izolacija od globalnog financijskog sustava. U svom izvješću objavljenom u utorak, MMF je rekao da je ruski bruto domaći proizvod (BDP) pao u negativne brojke (minus 2,2 posto) u 2022. godini.

Međutim, MMF predviđa da će se ruski BDP lagano oporaviti 2023. na rast od 0,3 posto, a 2024. predviđa se rast ruskog gospodarstva od 2,1 posto.

To je više od projekcije MMF-a za Sjedinjene Države, za koje je rekao da će te godine ostvariti rast BDP-a od samo 1 posto, što je pad od predviđenih 1,4 posto u 2023. i 2 posto koliko je SAD imao 2022.

Image
PAKLENI CILJ KREMLJA /

Cijeli svijet strepi od idućeg Putinovog poteza, a sad je jasno i zašto: 'Znamo što Rusi rade, ovo je njihov plan'

Image
PAKLENI CILJ KREMLJA /

Cijeli svijet strepi od idućeg Putinovog poteza, a sad je jasno i zašto: 'Znamo što Rusi rade, ovo je njihov plan'

Čimbenici opterećenja svjetskog gospodarstva

MMF je naveo rat u Ukrajini, kao i više kamatne stope središnjih banaka, kao čimbenike koji "i dalje opterećuju gospodarsku aktivnost" u cijelom svijetu, a izvješće ističe kako je globalno došlo do "slabog gospodarskog rasta".

Fond je također primijetio da je europski gospodarski rast prošle godine "bio otporniji od očekivanog", unatoč šoku "uvjeta trgovine" izazvanom ratom.

MMF je ove godine povećao svoje prognoze globalnog rasta na 2,9 posto za 2023., što je pad s 3,4 posto za 2022. Rekao je da će BDP tada porasti na 3,1 posto 2024.

Izgledniji je pad?

Boris Grozovski, ruski ekonomski stručnjak iz Wilson Center think tanka, rekao je za Newsweek da je najzanimljiviji aspekt MMF-ove prognoze njegova procjena od 0,3 posto rasta BDP-a za Rusiju ove godine, u usporedbi s predviđanjem Moskve o padu od 0,8 posto.

"Godine 2022. gospodarski pad nije bio tako jak kao što se očekivalo, no bit će dugotrajniji", rekao je. “Zapravo će gospodarska dinamika 2023. godine ovisiti o tijeku rata, sankcijama i cijenama nafte.

“Čini mi se da je za sada nemoguće dati jasnu prognozu za 2023. godinu, ali pad gospodarstva za 1 do 2 posto, s obzirom na mogući nastavak mobilizacije u Rusiji, čini se izglednijim od gospodarskog rasta. Mislim da je 2024. predaleko od sada”, dodao je.

Ključni elementi procjene

Ben May, direktor globalnog makro istraživanja u Oxford Economicsu, rekao je za Newsweek da će rat u Ukrajini, cijene roba i sankcije "biti posebno ključni" u određivanju osnovne prognoze ruskog BDP-a u sljedeće dvije godine.

U međuvremenu, Mayov think tank predvidio je rast BDP-a za SAD od 0,8 posto, relativno blizu predviđanja MMF-a od 1 posto. "Nisam siguran da je usporedba s rastom iz kalendarske 2022. toliko smislena", rekao je. “U 2022. godini kalendarski rast je bio visok, ali je gospodarstvo usporavalo. Očekuje se da će 2024. biti suprotno — gospodarstvo će ubrzati i očekuje se da će imati brži rast na kvartalnoj osnovi nego 2022."

Velika Britanija u problemu

Valika Britanija se suočava s time da je jedino gospodarstvo G7 koje će ove godine krenuti unazad, a čak i Rusija stoji bolje. MMF prognozira da će se BDP smanjiti za 0,6 posto u 2023. - što je puno gore od rasta od 0,3 posto koji je prethodno zacrtao, piše Daily Mail.

Ne očekuje se da će bilo koja druga članica skupine razvijenih gospodarstava prijeći u crveno - čak će i Rusija pogođena sankcijama zabilježiti rast od 0,3 posto.

Kancelar Jeremy Hunt i ministri rekli su da su mračne prognoze prije bile pogrešne. Smatra se da je Ujedinjeno Kraljevstvo imalo najbrži rast u G7 prošle godine od 4,1 posto, nakon jadnog pada izazvanog pandemijom koronavirusa.

Međutim, Hunt se mora braniti od okupljenih torijevskih zahtjeva za smanjenjem poreza i planom rasta kako bi gospodarstvo ponovno stalo na noge. Hunt i Rishi Sunak ugasili su izglede za smanjenje tereta - najvećeg u generaciji - u proračunu u ožujku, upozoravajući da se inflacija prvo mora staviti pod kontrolu.

Play ponuda
Play ponuda