Play ponuda

STRAHUJE LI MOSKVA SVE VIŠE OD PORAZA? / Na ruskom teritoriju niču čudnovate piramide, stručnjaci pojasnili o čemu se radi

Image
Foto: Screenshot / Twitter

Analitičari su primijetili da tri sustava u središtu Moskve - na krovovima ministarstava obrane i unutarnjih poslova te sjedišta poslovnog centra - tvore kupolu nad Kremljem

21.3.2023.
23:10
Screenshot / Twitter
Play ponuda

Moskva je posljednjih mjeseci postavila sustave protuzračne obrane kao što su Pancir-S1 i S-400 na krovove zgrada i u gradskim parkovima, a nakon što su se dronovi približili granicama, pa čak ih i prešli, piše The Washington Post, a prenosi Jutarnji list.  

Analitičari su primijetili da tri sustava u središtu Moskve - na krovovima ministarstava obrane i unutarnjih poslova te sjedišta poslovnog centra - tvore "kupolu" nad Kremljem.

Image
Potencijalni mirotvorac /

Kijev: Očekujemo da Kina pritisne Rusiju da prekine rat u Ukrajini

Image
Potencijalni mirotvorac /

Kijev: Očekujemo da Kina pritisne Rusiju da prekine rat u Ukrajini

"Moskva vjerojatno ima najgušću pokrivenost protuzračnom obranom od bilo kojeg grada na Zemlji", ustvrdila je Dara Massicot, viša istraživačica u Rand Corpu.

Postavljanje takvih raketnih sustava blizu stambenih područja može biti opasno s obzirom na to da projektili mogu promijeniti smjer ili slučajno detonirati.

"Svaki ima bojevu glavu i napunjen je gorivom. Zamislite ako dođe do požara, kakva će se eksplozija dogoditi unutar granica grada", objasnio je jedan stručnjak.

Zmajevi zubi

Nakon što je Rusija optužila Ukrajinu za napade na njezinu području, iskoristila je optužbu kako bi iskopala rovove i sagradila "zmajeve zube" - pravilne piramidalne konstrukcije namijenjene zaustavljanju kopnenog napada neprijatelja - duž cijele međunarodno priznate granice s Ukrajinom.

Belgorodska oblast počela je postavljati takve utvrde još u travnju prošle godine. Dvije druge pogranične regije - Kursk i Brjansk - počele su ih graditi u jesen nakon niza ruskih vojnih poraza. No, vojni stručnjaci slažu se da su utvrde beskorisne jer praktički nema šanse da ukrajinske snage pokrenu kopneni napad na ruski teritorij.

Posljednjih nekoliko tjedana Rusija je također aktivno postavljala slične utvrde na okupiranom Krimu i drugim teritorijima koje drži u južnoj Ukrajini, što može sugerirati da se Moskva boji da bi ih mogla izgubiti.

Navodne satelitske snimke dvaju uskih kopnenih mostova do Krima iz kopnene Ukrajine pokazuju nedavno sagrađenu obranu u Armjansku i Medvedivki.

Play ponuda
Play ponuda