Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Danas /

Poznajete li rižu?

Arborio, crna japonica, jasmin, basmuti i brojne druge vrste riža razlikuju se po boji, obliku i okusu, a svaka od njih ima svoje zakonitosti pripreme

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Arborio je riža bijela poput bisera, debeljuškasta zrna. Kuhanjem ove riže dobiva se mekana, kremasta struktura koja apsorbira gotovo duplo više tekućine nego obična riža. Koristi se uglavnom za rižoto, a može dobro poslužiti i u juhama i pudinzima.

Crna japonica, ova egzotična tamnoljubičasta riža punog zrna omiljena je u jugoistočnoj azijskoj kuhinji.

Smeđa riža, vrsta je integralne riže koja ima orašast okus, bež boju i dva puta više vlakana od svoje rodice bijele riže.

Jasmin riža, ukusna bijela riža ima orašastu aromu poput kokica, i podsjeća na basmati. Kuhana zrna ove vrste riže izuzetno su mekana, ljepljiva i vlažna. Tajlandskog je podrijetla.

Basmati, jedna od najpoznatijih, indijskih vrsta riže, takozvana "kraljica okusa". Riža dugog zrna i intenzivna okusa. Postoji i smeđa i bijela verzija.

Napola skuhana, tzv. parboiled riža, po svojoj kvaliteti ovu vrstu riže mogli bismo svrstati između bijele i smeđe riže. Ne bismo je trebali poistovjetiti s instant rižama koje su najlošije kvalitete.

Divlja riža nije zapravo riža nego tamno sjeme sjevernoameričke morske trave. Raste u jezerima Minesote i Canade i prilično je skupa. Zrno divlje riže vrlo je tvrdo, žilavo, jakog okusa i često se miješa s drugim vrstama riže i žitarica. Kuha se 45-50 minuta, a za jednu šalicu riže potrebno vam je tri šalice tekućine.

'Valencija' je dobila ime po istoimenoj španjolskoj provinciji gdje se uzgaja. Bijelo zrno srednje veličine najčešće se koristi u paellu, tradicionalnom španjolskom jelu. Ova vrsta može se zamijeniti Arborio rižom.

Wehani je integralna riža boje mahagonija, ima snažan, orašast okus i žilavu strukturu.

Mješavina integralnih riža kombinacija je smeđe, divlje, crne i crvenosmeđe riže.

Divlji piken je aromatična bijela riža, ima orašast okus i uzgaja se u Americi.

Bijela riža dugog zrna, jedna od najpoznatijih riža u svijetu. Procesom mljevenja uklanja se njezin vanjski omotač pa se kao rezultat dobiva polirano, bijelo zrno za koje je potrebno 15-20 minuta kuhanja.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike