Prije točno godinu dana bili smo na ista ova dva mjesta.
Crikvenica i Krk. Kukali su redom svi, nezadovoljni brojem
gostiju. Isti ljudi danas bi dali sve da nam bude onako „loše“
kao lani jer to bi značilo samo malu srpanjsku rupu, a ne ovu
rupu za koju nitko ne zna kad ćemo i hoćemo li joj vidjeti
dno.
''Nisu još svi kolege počeli raditi, jednostavno nema gostiju.
Nisu još svi otvorili, evo nema posla za sve, mi nadobudni koji
imamo volje, mi smo otvorili. Vidjet ćemo...", govori
Lara, koja prodaje putovanja brodom u
Crikvenici.
Larina kolegica Desa s druge strane uvale, u
Krku, također se sa sjetom prisjeća lanjske sezone.
''Promijenilo se da je jako malo gostiju, duplo manje nego prošle
godine. Ne smijemo krcati pune brodove nego samo polovicu broda i
jako ih je malo pa ne možemo ići svaki, nego svaki drugi
dan. Nisu krivi gosti, kriva je situacija", kaže Desa.
Lara je cijene spustila 20-ak posto. Desa nije, ali je produljila
vožnju za pola sata.
''Sad su i ugostitelji malo živnuli ovih zadnjih tjedan dana kako
je malo krenulo, do tad ovdje nije bilo galeba na cesti cijeli
Božji dan...", priča nam Desa.
U istom restoranu u isto doba dana ručali smo i lani. Konobari
tada nisu baš imali vremena za čavrljanje s nama. Ali, kažu, nije
ipak tako strašno. Kapaju ljudi po malo.
''Pa cijene nismo spuštali, a nije ih nitko spuštao tako da ne
znam. Dizali nismo, ne. Samo je bakšiš pao jer ovo beskontaktno
plaćanje pa nitko ne ostavlja", kaže Danijel,
konobar na Krku.
Ni ovdje, kaže Mateo, nisu spuštali cijene. Ali ni dizali, kao
što je to bio slučaj duž cijelog Jadrana svih ovih rekordnih
sezona prije. Za domaće goste i dalje je ručak u restoranu skup,
ali ne i nepodnošljivo skup.
''Ovisi što naruče, ako će ribu, morske plodove platit će 250, a
sad ako će nešto drugo npr. ćevape, to je 100 kuna", kaže Mateo,
konobar u Crikvenici.
Pojašanjava kako su ćevapi ipak 55 kuna, a uz njih se dobije luk,
ajvar i lepinja.
Kava s mlijekom u Crikvenici 12 kuna. Na sličnoj lokaciji u Krku
je 10 kn.
''Najjeftiniji sladoled kod nas je 7 kuna, a najskuplji je nekih
15-ak. Sokovi 10, piva 16'', kaže nam Martina.
''Za sada smo dosta zadovoljni s obzirom na ono što smo
očekivali, trenutno se na području rivijere Crikvenica nalazi
6500 turista, što je otprilike 50 posto od lanjskog iznosa'',
kaže Martina Krajc, Turistička zajednica
Crikvenice.
Na Krku ih je 18 tisuća, također upola manje nego lani.
''Pa imali smo vrlo lijepe planove i ova turistička sezona je
trebala biti vrlo jaka s novim rekordima, ali eto dogodila se
pandemija, dogodila se situacija na koju nitko nije računao...",
kaže Majda Šale, Turistčka zajednica Krka.
Iz svega ovoga profitirati bi mogli domaći gosti. Apartmani su
uglavnom prazni. Hoteli također, a cijene nikad niže.
''Što se tiče cijena, ako je apartman bio 60 eura u Dalmaciji, da
ne spominjem sad u kojem dijelu, za 60 eura, sada ga imate za
dvije osobe za 20 eura i prazan'', objašnjava Mirko
Bulić, predsjednik Zajednice udruga obiteljskog
smještaja.
Mirko je predsjednik Udruge iznajmljivača i sam već desetljećima
iznajmljuje apartmane u Opatiji. Ni u ratu, kaže, nije bilo
ovako.
''S rezervacijama smo na nula. Nisam samo ja, ima nas puno,
evo rekao sam da smo 18 posto popunjeni, imamo 930, 940 u
privatnom smještaju. To je sitno na 6500'', dodaje Bulić.
Pristaju li iznajmljivači na cjenkanje i koliko je smještaj
jeftiniji nego lani – više u priči Marijane
Čikić.